HDZ u problemu

Predsjednički izbori postaju Plenkovićeva noćna mora: “Najbolje bi bilo da Grabar-Kitarović odustane”

Zlatko Crnčec

Foto: Davor Javorovic/PIXSEL

Foto: Davor Javorovic/PIXSEL

Dobrim dijelom do komešanja na javnoj sceni dolazi zbog toga jer je predsjednica potpuno izgubljena i ne zna što da radi. I zbog te njene neodlučnosti, koja na momente dosta graniči s nekom vrstom očaja, ona ide iz greške u grešku. smatra Žarko Puhovski



ZAGREB – Nakon što je aktualna predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović konačno istaknula svoju kandidaturu za novi mandat, a istovremeno ponovo počela javno kritizirati HDZ-ovu Vladu, predsjednik ove stranke, premijer Andrej Plenković, nalazi se u vrlo delikatnoj situaciji. Naime, s jedne strane za njega je njena pobjeda od presudne važnosti za njegov osobni politički opstanak, a s druge ona ponovo grubo kritizira neke njegove poteze kao prvog čovjeka Vlade. Zadnji takav slučaj bio je kada je neposredno prije proslave Dana pobjede u razgovoru za Hrvatski radio rekla da je prilikom rekonstrukcije Vlade trebao biti smijenjen i ministar zdravstva Milan Kujundžić.


Prijeti novi neuspjeh


– Plenković nema druge mogućnosti osim da podržava njenu kandidaturu. On visi u stranci jer je relativno izgubio europske izbore. I još jedan sličan neuspjeh bi bio nešto nakon čega se možda ne bi ni mogao kandidirati za predsjednika HDZ-a na unutarstranačkim izborima koji će se održati u proljeće sljedeće godine. A taj bi neuspjeh bio da Kolinda kao njegova kandidatkinja ne bude izabrana. Istina, ne bi to bio takav neuspjeh kakav je bio za europske izbore gdje je sam izabrao kandidate.


Ali ipak je on javno moljakao Kolindu da bude kandidatkinja, smatra profesor Žarko Puhovski. Dodaje da zbog svega toga Plenković »nema drugog izbora nego da trpi njene postupke«, te da se »on jedino može nadati da će je Miroslav Škoro i Zoran Milanović toliko napadati da je otjeraju bliže HDZ-u«.




– Može se samo nadati da će oni odraditi za njega kod Kolinde jer on sam to ne može. Što je ipak vjerojatnija opcija od toga da bi ona sama mogla odustati. Ona se može blokirati od neke vrste nelagode i straha koje pokazuje u zadnje vrijeme pa onda odlučiti da se ne kandidira. I to bi sigurno bila idealna situacija za Plenkovića. On bi morao izaći s kandidatom iz nužde za čiji eventualni neuspjeh ne bi bio odgovoran, a ako bi uspio, to bi onda bila Plenkovićeve pobjeda, smatra Puhovski.


Nema alternative


Predsjednica je u intervjuu za krajnje desni »Hrvatski tjednik« po tko zna koji puta promijenila svoje stajalište o ustaškom pozdravu »Za dom spremni’. Tom je prilikom, među ostalim, izjavila da ne može biti kompromitiran ni jedan pozdrav pod kojim je 1991. bio branjen Vukovar. Plenković je prvo izrazio rezervu na njenom odabiru medija u kojem će objaviti svoju kandidaturu, a potom par dana kasnije, budući da je i on 2016. dao intervju ovom tjedniku, da nije bitno gdje se već što se govori.


– Dobrim dijelom do komešanja na javnoj sceni dolazi zbog toga jer je predsjednica potpuno izgubljena i ne zna što da radi. I zbog te njene neodlučnosti, koja na momente dosta graniči s nekom vrstom očaja, ona ide iz greške u grešku. A Plenković onda hoda za njom i bavi se kontrolom štete. Prvo je u njeno ime morao polemizirati s jednim protukandidatom koji tvrdi da ona ni nije kandidatkinja, a sada još mora objašnjavati i njen temperament. Ona ga dovodi u tešku situaciju, ali kao što sam rekao, on nema alternativnu mogućnost. Ona je toliko toga progutala u tom intervjuu, i osobno, svjetonazorski. Činjenica je da se toliko jadno i žalosno umiljavala desnici da je pričala o svojim roditeljima koji su hranili župnika, da je to doista žalosno. Žalosno, jer bi jednu jako važnu funkciju u državi opet mogla dobiti osoba koja ne zna tko joj glavu nosi, smatra Puhovski.