Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. veljače 2020.
Objava na Twitteru

Predsjednica se napokon oglasila o slučaju diplomatkinje Mađarević

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 18. kolovoz 2019. u 19:05 2019-08-18T19:05:34+02:00

»Pozdravljam brzu reakciju ministra Gordana Grlića Radmana koji me je odmah izvijestio o koracima koje poduzima i činjenicama koje se utvrđuju u slučaju djelatnice veleposlanstva u Berlinu. Izjave koje potiču nesnošljivost i rasizam neprihvatljive su«, stoji u predsjedničinoj objavi na Twitteru

ZAGREB Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozdravila je u nedjelju brzu reakciju ministra vanjskih i europskih poslova u slučaju ksenofobnih izjava diplomatkinje Elizabete Mađarević, te istaknula da su »izjave koje potiču nesnošljivost i rasizam neprihvatljive«.

»Pozdravljam brzu reakciju ministra Gordana Grlića Radmana koji me je odmah izvijestio o koracima koje poduzima i činjenicama koje se utvrđuju u slučaju djelatnice veleposlanstva u Berlinu. Izjave koje potiču nesnošljivost i rasizam neprihvatljive su«, stoji u predsjedničinoj objavi na Twitteru.

Ona je također istaknula da će se »nasuprot netrpeljivosti pojedinaca, u hrvatskoj službi vanjskih poslova promicati domoljublje, profesionalnost, otvorenost prema svijetu i zaštita hrvatskih državnih interesa te vrijednosti na kojima je utemeljena moderna hrvatska država«.

Prva tajnica hrvatskog veleposlanstva u Berlinu objavila je na Facebooku rasistička i ksenofobna stajališta, pisala o »bijeloj Europi« i o tome kako je samo takva Europa »čista«, širila antimigrantske teze i napadala prava LGBT zajednice. Također je kritizirala njemačku kancelarku Angelu Merkel i njezine stavove o imigrantima.

Nakon što je u petak izbila afera, Mađarević je za jedne njemačke novine u subotu izjavila da joj je profil bio hakiran.

Premijer Andrej Plenković ranije je u nedjelju u Barbanu izjavio da treba provjeriti je li njezin profil na Facebooku zaista bio hakiran, jer ako nije, rekao je, to bi bila »katastrofa«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.