Nakon medijskog pritiska predsjednik suda promijenio odluku

Povučen sramotan otkaz čistačici koja je pokušala suicid

Gabrijela Galić

Darko Župančić je shvatio kako izvanredni otkaz nije uručio u zakonskom roku. Proteklih dana izjavljivao je da će preispitati svoju odluku navodeći kako onaj tko radi »može i pogriješiti, a greške se mogu ispraviti«. Odluku jučer nije komentirao



ZAGREB  Predsjednik Općinskog suda u Samoboru Darko Župančić u ponedjeljak je odgovorio na zahtjev za zaštitom prava što ga je Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika podnio nakon što je spremačici na tom sudu, zbog pokušaja samoubojstva, uručen izvanredni otkaz ugovora o radu. Sam predsjednik Suda u Samoboru potvrdio nam je da je donio odluku temeljem sindikalnog zahtjeva za zaštitom radnice, no o kakvoj je odluci riječ nije želio govoriti.


– Ne bih iznosio odluku za medije dok je stranke ne dobiju – kazao nam je Župančić, ponavljajući tu rečenicu i na naš upit je li povukao izvanredni otkaz radnici koja se nakon pokušaja samoubojstva u stanju rastrojstva nalazi na liječenju. 


Neslužbeno se, međutim, može čuti kako je odluka o izvanrednom otkazu radnici koja nije počistila poslovne prostore jer je pokušala samoubojstvo za vrijeme radnog vremena, povučena. Takav bi se rasplet dao naslutiti iz očitovanja što ga je predsjednik Suda u Samoboru dostavio resornom ministarstvu pravosuđa i u kojem je naveo i da je od sindikata primio zahtjev za zaštitu prava radnice te da je spreman preispitati svoju odluku. Osim toga, Predsjednik Općinskog suda u Samoboru nakon što je cijeli slučaj izišao u javnost, shvatio je kako izvanredni otkaz nije uručio u zakonskom roku. Tako je proteklih dana izjavljivao kako će preispitati svoju odluku navodeći kako onaj tko radi »može i pogriješiti, a greške se mogu ispraviti«. Naveo je pritom i kako je izvanredni otkaz radnici mogao uručiti samo unutar 15 dana od primitka policijskog izvješća, a nakon tog roka mogao joj je uručiti samo osobno uvjetovani otkaz.




Postoji mogućnost i da je u ovom slučaju, odgovarajući na sindikalni zahtjev za zaštitom prava radnika, poslodavac povukao izvanredni otkaz, odnosno otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika (a to skrivljeno ponašanje za ovog poslodavca je neočišćen sud jer se radnica pokušala ubiti za vrijeme radnog vremena) i istovremeno donio odluku o osobno uvjetovanom otkazu za radnicu. Nakon šokatnog obrazloženja izvanrednog otkaza, takav bi razvoj situacije bio balansiranje po rubu koje bi moglo rezultirati tužbom sindikata. Naime, poslodavac za osobno uvjetovani otkaz treba imati dokaze, odnosno nesposobnost radnika (trajna ili privremena) treba biti službeno utvrđena. Zakonski je, poslovno i osobno uvjetovani otkaz dopušten samo ako poslodavac ne može zaposliti radnika na nekim drugim poslovima.