Joško Klisović

Potpredsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku: Unitarizacija BiH kakvu želi SDA izazvala bi sukobe

Hina

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

Po riječima Joška Klisovića, inzistiranje na dokumentima SDA kojim se predlaže ukidanje odredaba Daytonskog mirovnog sporazuma ne pridonosi stabilnosti BiH nego jačanju unutarnjih podjela.



MOSTAR – Potpredsjednik Vanjskopolitičkog odbora Hrvatskog sabora, SDP-ov zastupnik Joško Klisović ocijenio je kako bi pokušaj unitarizacije Bosne i Hercegovine kako je to predložila vodeća bošnjačka Strana demokratske akcije (SDA) u kojoj bi tamošnji Hrvati izgubili konstitutivnost vodila u nove sukobe i destabilizaciji ove zemlje.


”Taj model nije primjenjiv u BiH. Svaki pokušaj njegovog nametanja samo bi bio uvod u političku krizu nesagledivih razmjera, vjerojatno i u nove oružane sukobe”, rekao je Klisović za mostarski portal Dnevnik.ba komentirajući zaključke SDA.


Po njegovim riječima inzistiranje na dokumentima SDA kojim se predlaže ukidanje odredaba Daytonskog mirovnog sporazuma ne pridonosi stabilnosti BiH nego jačanju unutarnjih podjela.




“Pokušaj brze realizacije političkih ciljeva iz Platforme neće doprinijeti bržem konsolidiranju i boljem funkcioniranju BiH kao države već će dodatno homogenizirati političke snage koje ne dijele navedene stavove u borbi protiv tih stavova. Smatram da je svaki jednostrani pokušaj mijenjanja ustava BIH tj. Daytonskog sporazuma, bez dogovora glavnih parlamentarnih stranaka i tri konstitutivna naroda, neprihvatljiv i može voditi ozbiljnoj destabilizaciji države”, rekao je SDP-ov zastupnik.


On SDA-ove programske dokumente vidi isključivo kao polaznu osnovu za buduće pregovore o budućnosti BiH te njezinoj političkoj i ustavno-pravnoj reformi.


Klisović smatra kako u BiH nije moguće ukinuti ravnopravnost naroda i kolektivna prava što je zajamčeno i ustavom te zemlje na čemu inzistiraju bošnjačke stranke koje pokušavaju nametnuti građanski koncept uređenja. To bi po njemu vodilo dominaciji brojnijih Bošnjaka.


”Unitarno inzistiranje na građanskoj državi, kako to zamišlja SDA, u današnjim političkim uvjetima u BiH je kontraproduktivno i percipira se kao pokušaj ostvarivanja dominacije i prevlasti najbrojnijeg naroda nad ostalima te kao ostvarivanje bošnjačkog nacionalnog projekta”, ocijenio je Klisović.


Pa ipak on smatra kako je moguć iskorak prema moderno uređenoj zemlji u kojoj bi se štitila građanska i nacionalna prava. Prvi uvjet za to je povratak povjerenja između triju naroda bez opasnosti od dominacije.


“Postojeće nepovjerenje između konstitutivnih naroda u BiH posljedica je povijesnog nasljeđa i nedavnog rata. Na to nepovjerenje veže se mobilizacija i homogenizacija na strahu od druga dva naroda koje političari u sva tri naroda vješto potiču i koriste za svoje osobne i stranačke koristi”, kazao je.


Ocijenio je kako je dovoljna jedna zapaljiva izjava Bošnjacima da će se BiH raspasti ili će njezine institucije biti blokirane u odlučivanju; Srbima da će izgubiti RS; ili Hrvatima da će nestati kao politički narod i biti svedeni na nacionalnu manjinu, pa da svaki od tih naroda munjevito zbije redove iza svog vođe.


“Dok su razina nepovjerenja i intenzitet straha ovako veliki, a nacionalne političke elite koje žive i preživljavaju na sukobu, napetostima, latentnom polukriznom ili kriznom stanju eksploatiraju to stanje za osobne i stranačke svrhe, građanska država u čijem je središtu građanin pojedinac, a ne i konstitutivni narodi, neće se moći uspostaviti. No, takvoj modernoj građanskoj državi ne bi smetalo da počiva i na pojedincu i na konstitutivnim narodima”, izjavio je Klisović za Dnevnik.ba.


Na Programsku deklaraciju SDA koja je protivna Daytonskom mirovnom sporazumu reagirali su iz Hrvatskog narodnog sabora BiH, a u Beogradu je prošloga vikenda održan sastanak vodstva Srba iz BiH sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem te su snažno osudili zaključke bošnjačke SDA. Programske dokumente SDA snažno su kritizirali iz američkog veleposlanstva te Ureda visokog međunarodnog predstavnika (OHR) u BiH.