Tko je jači?

Policija zatražila uklanjanje antene sa svoje zgrade, mobilni operater ih stavio ‘na čekanje’

Nina Orlović Radić

Foto Glas Istre

Foto Glas Istre

Zbog čega je A1 stavilo ministarstvo "na čekanje" i zbog čega se, sada već mjesec dana od zahtijeva za preseljenjem, odnosno uklanjanjem sporne antene koja je kroz peticiju ujedinila brojne građane Rovinja, koji su zbog blizine vrtića i škola, zahtijevali njeno trenutno skidanje, nije poznato



Ministarstvo unutarnjih poslova, samostalni sektor za informacijske i komunikacijske sustave RH-a, još 24. rujna, na adresu teleoperatera A1, zatražilo je potpuno uklanjanje antenskog prihvata s krova zgrade Policijske postaje Rovinj.


U obrazloženju zahtijeva, tek dvjema riječima navodi se razlog odluke – “novonastale okolnosti”, te predlaže nova i alternativna opcija u Ulici Zagrebačka 10., na kojoj se nalazi više stambena građevina s garažom.


Zbog čega je A1 stavilo ministarstvo “na čekanje” i zbog čega se, sada već mjesec dana od zahtijeva za preseljenjem, odnosno uklanjanjem sporne antene koja je kroz peticiju ujedinila brojne građane Rovinja, koji su zbog blizine vrtića i škola, zahtijevali njeno trenutno skidanje, nije poznato, piše Glas Istre.




Odgovor na pitanje postavljeno na službenu adresu glasnogovornika PU Istarske nije dobiven, ali je stiglo obećanje da će isti upit bit proslijeđen službi za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova. S obzirom da je neko nepisano pravilo, da službe na novinarski upit imaju pravo dva tjedna sastavljati odgovor i prikupljati tražene informacije ostaje samo za nadati se da će odgovor stići kad metalna konstrukcija bude uklonjena, ili barem istovremeno.


Podsjećamo, da je antena bez znanja i suglasnosti Grada Rovinja podignuta još u srpnju na krovu zgrade PP Rovinj koja se nalazi u neposrednoj blizini tri srednje škole i dva vrtića. Metalna je konstrukcija, inače i “vidljiva iz aviona”, pobudila interes, a potom i zabrinutost javnosti vezanu za sumnju o tome da je riječ o baznoj stanici koja zračenjem ugrožava zdravlje djece. Sumnja je dakle, rezultirala peticijom kao i dodatnim pritiskom predstavnika Grada u zahtjevu da je se ukloni.


U prepiski s Hrvatskom regulatorom agencijom za mrežne djelatnosti (HAKOM), dobiven je odgovor da je ista postavljena uz suglasnost MUP-a, i to temeljem projektne dokumentacije u kojoj je bilo navedeno da su zadovoljeni uvjeti statike, odnosno da nema opasnosti za stabilnost objekta kao i da su razine elektromagnetskih polja manje od graničnih vrijednosti propisanih Pravilnikom Ministarstva zdravstva.