Pogreška Županijskog suda u Zagrebu

Pljuska iz Strasbourga: Hrvatskoj 13.000 eura kazne jer sud nije znao što ima u spisu

Ana Raić Knežević

Aljkavost sudaca Županijskog suda u Zagrebu Hrvatsku stoji 13.000 eura * Foto: D. LOVROVIĆ

Aljkavost sudaca Županijskog suda u Zagrebu Hrvatsku stoji 13.000 eura * Foto: D. LOVROVIĆ

Županijski sud je konstatirao da tužiteljice nisu priložile troškovnik na ime kojeg su tražile naknadu parničnog troška, iako se on nalazio u spisu, pa je Strasbourg »pretvorio« traženih 14.000 kn u 13.000 €

ZAGREB  Još jednu presudu kojom je hrvatsko pravosuđe dobilo veliku »pljusku« donio je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.  

  – Zbog očite pogreške Županijskog suda u Zagrebu tužiteljice nisu imale pošteno suđenje, priopćeno je iz Ureda Štefice Stažnik, zastupnice Hrvatske pred ovim sudom kojem su tužbu podnijele Davorka Pavlović, Dubravka Družinec i Višnja Lacko tvrdeći da nisu imale pravični postupak.


To je, na kraju i utvrdio Europski sud za ljudska prava zaključivši da im je to zagarantirano pravo povrijeđeno i to zbog pogreške Županijskog suda u Zagrebu počinjene prigodom odlučivanja o njihovom pravu na naknadu parničnog troška.  

Zastupnica Stažnik objašnjava da su tri tužiteljice pred Općinskim sudom u Zagrebu vodile parnicu u kojoj su tražile da se tužena osoba iseli iz njihove nekretnine. U tome su djelomično i uspjele, a presudu je potvrdio i Županijski sud u Zagrebu.


  – Međutim, kada je Županijski sud u Zagrebu odlučivao o zahtjevu tužiteljica za naknadu parničnog troška, takav je zahtjev odbio, jer je utvrdio da tužiteljice nisu u spis predmeta dostavile detaljnu specifikaciju troškova postupka čiju naknadu traže, odnosno da nisu priložile troškovnik, navodi Stažnik.




  No, tu je Županijski sud u Zagrebu pogriješio jer se troškovnik nalazio u spisu, što nam je potvrdila i odvjetnica Ksenija Kantura, koja je u ime Davorke Pavlović, Dubravke Družinec i Višnje Lacko podnijela tužbu Europskom sudu za ljudska prava.


  Zato je i taj sud utvrdio da je Županijski sud u Zagrebu očitom greškom propustio dosuditi tužiteljicama naknadu parničnog troška, jer je iz samog spisa predmeta jasno vidljivo da su tužiteljice na ročištu održanom 12. lipnja 2007. godine priložile troškovnik sa specifikacijom parničnog troška.


 


 Nije konačno


– Time je, smatra Europski sud, Županijski sud u Zagrebu propustio provesti odgovarajuću ocjenu svih podnesaka tužiteljica, čime je povrijedio njihovo pravo na pošteno suđenje, kako ga predviđa čl. 6 Konvencije, naglašava Štefica Stažnik.  


  Ovaj nevjerojatni propust Županijskog suda u Zagrebu Hrvatska će, ukoliko ova presuda postane konačna, morati platiti pozamašnih 13 tisuća eura. Naime, svakoj tužiteljici je kao pravična naknada za povrijeđeno pravo na pošteno suđenje dosuđeno tri tisuće eura. Osim toga država im mora platiti i četiri tisuće eura troškova što su ih imale zbog postupka u kojem su pravdu tražile u Strasborugu.


  – Ova presuda još nije konačna. Ukoliko niti jedna od strana u postupku u roku od tri mjeseca od dana objave presude ne podnese zahtjev za njezinim preispitivanjem pred Velikim vijećem, postat će konačna, zaključuje se u priopćenju Štefice Stažnik.


  Prema podacima iz presude Davorka Pavlović, Dubravka Družinec i Višnja Lacko kao svoje parnične troškove u procesu pred Općinskim sudom u Zagrebu potraživale su nešto više od 14 tisuća kuna. Sada će im Hrvatska zbog aljkavosti sudaca sa Zrinjevca morati platiti višestruko veći iznos.