Predstavio program

Plenković: ‘Spreman sam na sučeljavanje s Milanovićem, neka se vidi tko što nudi’

P. N.

Foto D. Jelinek

Foto D. Jelinek

Nadilaženje ideoloških razlika nužan je preduvjet za ostvarenje nacionalnih ciljeva, dodao je Plenković, navodeći kako će HDZ poticati okupljanje svih društvenih snaga s ciljem sinergije



Jedini kandidat za novog predsjednika HDZ-a Andrej Plenković danas je predstavio svoj program za preuzimanje i vođenje stranke. U pratnji su mu se našli Davor Ivo Stier i Damir Krstičević.


– Želio bi započeti konstruktivan politički dijalog, a moja je glavna misija vratiti povjerenje birača vjerodostojnom politikom HDZ-a, rekao je na početku Plenković.


Naglasio je kako HDZ mora biti svjestan svojih temeljnih načela – radi se o, kaže, državotvornoj stranci koja zastupa nacionalne interese i tradicionalne vrijednosti.




– Vjerujem u demokraciju, poštivanje ljudskih prava, ravnopravnost žena i muškaraca, socijalno i tržišno gospodarstvo. Osuđujemo svaki totalitarizam i vjerujemo u politiku pomirbe prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Nadilaženje ideoloških razlika nužan je preduvjet za ostvarenje nacionalnih ciljeva, dodao je Plenković, navodeći kako će HDZ poticati okupljanje svih društvenih snaga s ciljem sinergije.


Dodao je i kako stranka mora biti primjer transparentnosti.


– Spreman sam na otvorene rasprave, argumente i sučeljavanja s čelnikom SDP-a Zoranom Milanovićem kako bi javnost vidjela kakvu budućnost koja od političkih stranaka nudi građanima, rekao je Plenković.


Prokomentirao je i jučerašnju odluku vrha HSS-a da idu u prijeizbornu koaliciju sa SDP-om.


– HSS je naša sestrinska stranka. Žao mi je da su donijeli takvu odluku u vremenskom pritisku, bilo bi mi draže da smo imali još neko vrijeme da se HDZ konsolidira i da smo imali više vremena za razgovor. No to je odluka iza koje stoji ozbiljan broj članova HSS-a i ja je poštujem, zaključio je.


Plenković je program danas objavio na svojim web stranicama.


Podijelio ga je u sljedećim točkama; Pravosuđe, javna uprava i decentralizacija, Partnerstva, solidarnost i zaštita socijalno najugroženijih, Makroekonomski okvir, Gospodarstvo, poljoprivreda i turizam, Infrastruktura, digitalna Hrvatska i održiv razvoj, Obitelj demografski razvoj i mladi, Znanost, obrazovanje i sport, Kultura i mediji, Europska Hrvatska i vanjski poslovi i Sigurnost.