Nisu uspjeli prevariti državu

Plaću bez doprinosa pokušalo isplatiti 846 poduzeća: za tri dana ipak našli novac

Jagoda Marić

Državu su poslodavci nastojali zakinuti za 10,8 milijuna kuna doprinosa, no nakon što je aktivirana uredba kojom im je prijetio ministar financija, njih 710 ili čak 84 posto ponovilo je uplatu – s doprinosima



Unatoč prijetnjama ministra financija Slavko Linića da će država bez milosti postupati po uredbi koja onemogućava isplatu plaća bez doprinosa, čak 846 poslodavca pokušalo je u svibnju preko svojih poslovnih banaka isplatiti plaću, a da ne uplate doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Tako su dali nalog za isplatu plaća za oko sedam tisuća radnika, a državu su nastojali zakinuti za 10,8 milijuna kuna pripadajućih doprinosa na te plaće. No, kad njihova taktika »ako prođe – prođe« nije dala rezultata, pa im je prijetila blokada svih žiro računa, čak 710 poduzeća, odnosno njih 84 posto, ponovilo je za nekoliko dana svoj nalog za isplatu plaća, ali ovaj put u tu su transakciju uključili i uplatu doprinosa. Tako je, doznajemo u Ministarstvu financija, za više od šest tisuća radnika isplaćena plaća s uredno plaćenim doprinosima u iznosu od 9,6 milijuna kuna.    


Naši sugovornici iz Porezne uprave ističu da su ti podaci najbolji argument da je uredbu trebalo donijeti, iako su joj se protivili i sindikati, strahujući da sve veći broj radnika neće dobiti plaću zato što im poslodavci uz nju ne mogu isplatiti doprinose. Pokušaj da se država i radnici prevare, pa uplata doprinosa kad to nije prošlo, za ljude u Ministarstvu financija dokaz su da velik broj poslodavca od njih 45 tisuća, koliko ih nije uredno plaćalo doprinose, što je državu koštalo više od milijardu kuna godišnje, to nije činio zbog besparice nego zato što su to – mogli. 


    – Ako netko u ponedjeljak da nalog za isplatu plaće bez doprinosa, pa mu banka odbije taj nalog jer je na listi »loših« poslodavca, a on već u srijedu ili petak može isplatiti plaću i uplatiti doprinose, to govori da se ranije nije ni trudio pronaći način da radnicima uplati doprinose koji mu pripadaju jer je takvo ponašanje dosad prolazilo, a pojedini poslodavci su uredno na račun poreznih obveznika i mirovinske štednje svojih radnika širili poslovanje i bili nelojalna konkurencija onima koji uredno isplaćuju doprinose, a za svoje projekte dižu bankarske kredite, kaže naš sugovornik iz Ministarstva financija.   




Pokušaji više od 800 poslodavca da još jednom prevare državu i to u samo dva tjedna koliko su trajale isplate plaća pokazuju da su oni vjerovali da će im Porezna uprava, odnosno država i dalje biti kreditor, i to beskamatni. Takve ljude na razmišljanje nije natjerala ni činjenica da je Ministarstvo financija objavilo da je na listi loših poslodavca više od 45 tisuća tvrtki s više od 200 tisuća radnika te da su njihovi konkurenti i poslovni partneri shvatili da je Porezna uprava ozbiljna pa ih je čak 13 tisuća i prije primjene uredbe pokušalo regulirati svoj status. Više od pet tisuća poduzeća i prije primjene uredbe isplatilo je doprinose za više od 23 tisuće svojih radnika. Uz to, ostalih osam tisuća su u nagodbi s državom dogovorili obročnu otplatu duga za doprinose, pa je broj radnika za koje se doprinosi ne uplaćuju pao ispod sto tisuća. 


    Tako je država samo u mjesec dana, prema nekim procjenama, pojačala uplatu doprinosa za oko sto milijuna kuna. S obzirom da je riječ o prvom mjesecu primjene uredbe, u Ministarstvu financija očekuju da će taj efekt kasnije biti nešto manji, ali su uvjereni da dug poduzeća za doprinose više neće biti 80 milijuna kuna svaki mjesec, odnosno da država neće ostati zakinuta za milijardu kuna godišnje.