Poruke Benedikta XVI.

Papa Hrvatima: Ne bojte se Europske unije i braka!

Jagoda Marić

Na Hipodromu je na središnjem vjerskom slavlju bilo oko 400.000 ljudi, a on je bio osobito oduševljen susretom s mladima, prenio je Federico Lombardi

Iako se na hipodromu očekivalo 300.000  vjernika Federico Lombardi , ravnatelj Ureda za tisak Svete stolice kazao je nakon završetka mise da službeni podaci govore da je ipak bilo oko 400.000 ljudi. Isto tako, procjenjuje se, da je večer prije na glavnom zagrebačkom trgu i okolnim ulicama sudjelovalo oko 50.000 mladih. Lombardi je prenio kako je Papa Benedikt XVI. posebno bio dirnut susretom s mladima, s atmosferom u kojoj su oni pokazali oduševljenje ali i molitvenu tišinu kad se to od njih tražilo. Samo Lombardi kaže da je i za njega osobno bio impresivan trenutak u kojem deseci tisuća mladih ljudi šute tako da je mogao čuti ptičice kako okolo pjevaju.

Što se tiče Papinih poruka, Lombardi kaže da je i u nedjelju na Hipodromu, ali i večer prije u HNK Papa zapravo govorio o vrijednostima koje bi Europa trebala promovirati, posebice o savjesti.


Na današnjoj misi Papa je poručio da je obitelj ta u kojoj se mora razvijati vrijednost savjesti, kritizirao je sekularizam koji pokušava gurnuti religiju pod tepih i subjektivizam u kojem svatko sam sebi određuje vrijednosti, naročito vrijednost savjesti onako kako je njemu prihvatljivo, ne misleći o zajednici koja se time rasipa. Pozvao je mlade, objašnjava Lombardi, da se ne boje braka, da se ne boje obećati vjernost jednoj osobi za cijeli život.


Na pitanje zašto Papa Benedikt XVI. nije više, poput svog prethodnika,  govorio o ekumenizmu, odnosno zašto nije bilo jačih poruka drugim vjerskim zajednicama na Balkanu, Lombardi je odgovorio da se Papa susreo s predstavnicima drugih vjerskih zajednica, da je govorio o zajedništvu te da su vrijednosti koje je on promovirao zajedničke svim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj. Uz to, napominje Lombardi, Hrvatska je 1994. godine bila zemlja u konfliktu, u teškim odnosima s etničkim i vjerskim zajednica i zato je Papa Ivan Pavao II. stavljao naglasak na ta pitanja.




– Hvala Bogu, Hrvatska više nije u ratu, Hrvatska je normalna zemlja i nije više toliko nužno stavljati naglasak na ekumenske vrijednosti iako su one u crkvi trajne, kazao je Lombardi.


Zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji i prenio Papinu poruku kako je dobrodošlica i atmosfera oduševljenja i mira koju je zatekao na svakom koraku susrećući se s narodom, i njemu dala još veću snagu i mir u nedjeljnoj misi.