Saniranje ligamenta koljena

PRVI PUT U KLINICI ZA DJEČJE BOLESTI ZAGREB Artroskopska operacija puknutog ligamenta koljena kod djeteta

Hina

Ilustracija / Snimio Sergej DRECHSLER

Ilustracija / Snimio Sergej DRECHSLER

»Puknuti ligament artroskopski se vraća na svoje primarno hvatište i tu se fiksira. Ta je operacija minimalno invazivna, biološka, za dijete znatno poštednija i ima očekivano brži oporavak«, rekao je specijalist ortoped i voditelj Odjela za dječju ortopediju u Klaićevoj bolnici Tomislav Ribičić, koji je napravio zahvat kod 13-godišnjeg pacijenta



ZAGREB U Klinici za dječje bolesti Zagreb po prvi puta je kod pacijenta dječje dobi napravljen artroskopski zahvat kojim se na mjesto vraća i fiksira puknuti ligament koljena, što je jedna od najčešćih sportskih ozljeda u odraslih sportaša i djece, priopćeno je iz bolnice u Klaićevoj.


»Puknuti ligament artroskopski se vraća na svoje primarno hvatište i tu se fiksira. Ta je operacija minimalno invazivna, biološka, za dijete znatno poštednija i ima očekivano brži oporavak«, rekao je specijalist ortoped i voditelj Odjela za dječju ortopediju u Klaićevoj bolnici Tomislav Ribičić, koji je napravio zahvat kod 13-godišnjeg pacijenta.


Značajna je prednost korištenja tog zahvata što se može koristiti u ranoj dječjoj dobi, pa i u adolescentskoj dobi. Uz poštivanje pravilno određene indikacije, zahvat je nužno izvesti unutar dva do tri tjedna nakon ozljede, kazao je Ribičić.




Sportske ozljede u dječjoj dobi u današnje vrijeme su u porastu budući da je sve više djece aktivno uključeno u sportove i sportska natjecanja, a puknuće prednje križne sveze (ligamenta) koljenog zgloba jedna je od najčešćih ozljeda koljena, u profesionalnih ali i rekreativnih sportaša, u odrasloj i dječjoj te adolescentskoj dobi.