Ima problema u prometu

PRAVI ZIMSKI DAN Pada obilan snijeg, zbog olujnog vjetra autocesta do Rijeke otvorena samo za aute

P. N.

Od sutra sve do kraja tjedna bit će uglavnom sunčano. To znači da bi, barem prema sadašnjim prognozama, nedjeljno finale tradicionalnog Riječkog karnevala trebalo proteći uz lijepo vrijeme



U gorskoj Hrvatskoj, ali i većem dijelu središnje sinoć je opet počeo padati snijeg – ponegdje i u obilnijim količinama s više od 20 centimetara novog snježnog pokrivača. Najviše ga je palo u Lici gdje je preko noći palo tridesetak centimetara novog snijega. U Delnicama je visina snijega trenutno 86 centimetara, a noćas se stvorilo 20 centimetara novog. 


Na Plitvičkim jezerima palo je 17 centimetara snijega, u Karlovcu 12, na Sljemenu i u Bednji po 11, a u Zagrebu u Maksimiru 10 centimetara.


Zajedno sa starim snježnim oborinama, visina snijega na Zavižanu iznosi 178 centimetara, u Delnicama 86, u Crnom Lug u 80, u Parg-Čabru 75, a u Ogulinu 58 centimetara.




Najveća visina snijega u Hrvatskoj zabilježena je na Zavižanu u ožujku 1984. i iznosila je 320 centimetara.


HAK javlja da snijeg otežava promet u Lici, Gorskom kotaru, sjevernom dijelu Hrvatskog primorja te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a po mokrim i skliskim kolnicima od kiše vozi se u Istri, Dalmaciji i dijelu Slavonije. Na širem području Gračaca pada ledena kiša. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost.


Trenutno nema prohodne ceste za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i Dalmaciji i obratno, upozorava se.


Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice u oba smjera. Obilazak za ostale skupine (osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama) je starom cestom kroz Gorski kotar (DC3).


DHMZ za danas najavljuje nastavak oborina.


– Pretežno oblačno, povremeno s oborinom. Na Jadranu kiša, u Dalmaciji mjestimice i obilnija uz moguću grmljavinu. Na kopnu većinom susnježica i snijeg, uz stvaranje novog snježnog pokrivača, osobito u gorskim krajevima. Moguća je i kiša koja se smrzava na tlu, ponajprije ujutro u gorskim predjelima i Slavoniji. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni, u Dalmaciji jako i olujno jugo, poslijepodne u slabljenju i okretanju na jugozapadnjak, a na sjevernom Jadranu umjerena i jaka bura, prijepodne na udare i olujna. Najviša dnevna temperatura između -1 i 3, u istočnim krajevima i na Jadranu uglavnom između 7 i 13 °C, stoji u današnjoj prognozi DHMZ-a.


Na riječkom području danas će biti kišovito, uz temperature do osam stupnjeva Celzijusa. Kiše bi moglo biti dosta, pa tako stranica Meteoalarm ima žuto upozorenje za Rijeku, uz najavu mogućnost lokalnih poplava. Od sutra sve do kraja tjedna bit će uglavnom sunčano. To znači da bi, barem prema sadašnjim prognozama, nedjeljno finale tradicionalnog Riječkog karnevala trebalo proteći uz lijepo vrijeme.


Samo malo dalje, u Gorskom kotaru nastavit će snježiti i idućih dana. Jedina pauza od snijega, prema DHMZ-u, bit će u nedjelju.