Nova nada neplodnim parovima

Ostojić ruši Milinovićev zakon o umjetnoj oplodnji i uvodi europske standarde

Ljerka Bratonja Martinović

Za razliku od restriktivnih zakonskih rješenja HDZ-ove vlade koja su, kako je Ostojić isticao vratila Hrvatsku u 19. stoljeće, on će zahtijevati da se poštuju standardi MPO-a, što ih definira europska udruga za humanu reprodukciju



ZAGREB Kao što je prije izbora najavljivala, nova Vlada žurno mijenja omraženi »Milinovićev zakon« koji je tijekom dvije i pol godine, koliko je bio na snazi, unesrećio mnoge hrvatske parove koji se liječe od neplodnosti.


Ministar zdravlja Rajko Ostojić potvrdio je Novom listu da će se odmah, u roku od deset dana, formulirati rješenje kojim će se omogućiti zamrzavanje zametaka za sve pacijente koji to žele, a do lipnja će biti pripremljen i kompletno novi prijedlog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO).


– Do kraja siječnja u proceduru će ići izmjene Zakona kojima se uvodi mogućnost zamrzavanja zametaka, a hoće li to biti dva, tri ili više zametaka, reći će struka. To je prva etapa zakonskih izmjena jer ćemo do ljeta predložiti i sustavno rješenje cijelog područja medicinski potpomognute oplodnje, objašnjava Ostojić.


U toj bi se drugoj fazi, kaže ministar, trebala riješiti i druga pitanja, kao što je doniranje te pohranjivanje jajnih stanica i spermija koje je i »Milinovićev zakon« dopuštao, no nije ih primijenio u praksi.   Svoju prvu sjednicu jučer je održalo novo Nacionalno povjerenstvo za medicinski potpomognutu oplodnju koje je Ostojić imenovao nakon što je prošlog tjedna dužnosti razriješio »staro« povjerenstvo na čelu s Dubravkom Hrabar, što ga je imenovao njegov prethodnik Darko Milinović.

Svjestan da dio postupaka medicinske opolodnje izaziva prijepore, Ostojić najavljuje da će tijekom idućih desetak dana imenovati i novo Nacionalno bioetičko povjerenstvo koje će, osim medicinskih, razmotriti i svjetonazorske aspekte najavljenih zakonskih izmjena.


Za razliku od restriktivnih zakonskih rješenja HDZ-ove vlade koja su, kako je Ostojić isticao tijekom predizborne kampanje, vratila Hrvatsku u 19. stoljeće, on će zahtijevati da se poštuju standardi MPO-a, što ih definira europska udruga za humanu reprodukciju.


A »zlatni standard« MPO-a, koji prakticira golema većina europskih zemalja, podrazumijeva da se dopušta oplodnja svih jajnih stanica dobivenih u jednom postupku hormonske stimulacije te zamrzavanje zametaka koji nisu odmah transferirani.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista u utorak, 3. siječnja, 2012.