U pet do 12

Orešković od Milanovića preuzeo Banske dvore: ‘Moja bi tvrtka propala da smo toliko pričali o ustašama i partizanima’

Zlatko Crnčec

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Novi je premijer novinarima priznao da nije očekivao da će saborska rasprava trajati 14 sati, te da će joj u središtu biti rasprava o ustašama i partizanima. No, kaže, to je demokracija, a u svakoj demokratskoj državi postoji proces da neke stvari mogu duže trajati



Točno u 5 minuta do ponoći novi premijer Tihomir Orešković došao je u društvu Tomislava Karamarka i Bože Petrova u Banske dvore preuzeti od Zorana Milanovića mandat za naredne četiri godine vođenja Vlade.


– Sve najbolje, poručio mu je Milanović, a s obzirom da na primopredaji nije bilo ni šampanjca, a ni dokumenata, Orešković je rekao: Šampanjac ćemo piti kad budemo imali rezultate.


“Stari” premijer desetak je minuta čekao novog predsjednika Vlade, a kad je napokon došao, najprije su na engleskom razmijenili nekoliko riječi. Orešković je pitao: “Do you have any advice?”, a Milanović mu je odgovorio: “None whatsoever” . Potom, Milanović se našalio: Budući da nemam nuklearno oružje, ne mogu predati niti tajnu šifru. Želim vam sve najbolje, bit će vam lakše nego što je nama bilo prije četiri godine, ali neće vam biti jednostavno, rekao je Milanović.




Novi premijer kazao je:


– Izazovi su ispred nas, moj tim je spreman, preuzet ćemo odgovornost, jačati gospodarstvo, pojačati standard naših građana.


Na pitanje je li ga obeshrabrila beskrajna saborska rasprava rekao je da je to demokracija, i da bi za građane bilo bolje da je bilo manje tema o ustašama i komunistima, jer ima pametnijih tema od toga, a građani traže promjene umjesto vraćanja u prošlost, ali da su diskusije bile ipak dobre.


Nakon vrlo kratke primopredaje, nakon koje je Milanović odmah napustio ured i otišao iz Banskih dvora, Orešković, Karamarko i Petrov sa suradnicima ostali su u uredu premijera, uz dogovor da se danas ujutro svi ponovno nađu u Banskim dvorima i počnu obavljati posao za koji su dobili 83 glasa u Saboru.


– Laku noć, poručio je novinarima novi premijer, a u uredu ga čekaju svi dokumenti o radu Vlade pripremljeni na engleskom jeziku.


Prije primopredaje, a na kraju saborske rasprave tada još mandatar Tihomir Orešković u kratkom se istupu referirao gotovo isključivo samo na gospodarske teme dok je o ustašama i partizanima rekao tek da bi tvrtka u kojoj je radio propala da se cijeli dan raspravlja samo o takvim stvarima.


– Došao sam kao Hrvat iz Kanade pomoći svojoj domovini. Što se tiče manjina i ja sam bio manjinac u Kanadi. Meni su manjine bogatstvo, to je moje stajalište, rekao je Orešković. Citirao je potom da kanadskog premijera Justina Trudeaoa koji je rekao da želi da njegova zemlja “postane nježna i ljubazna nacija”, te naglasio da bi želio da takva postane i Hrvatska.  Govoreći pak o gospodarstvu Orešković je rekao da su “investitori počeli kupovati hrvatske obveznice”.

– A spread na njih je smanjen što je dobar indikator da idemo u pravom smjeru, rekao je Orešković. On je otklonio kritike da ne poznaje dobro Hrvatsku, te naveo da dobro poznaje svoju Liku, a da je Slavoniju upoznao dok je bio direktor Plive.


– Jasno je da nije svima lako i da je puno ljudi na rubu egzistencije. Moj je cilj da svima podignem standard života. S kolegama iz SDP-a i HNS-a sam surađivao dok sam bio direktor Plive. Pliva je bila najveći investitor u Hrvatskoj s 250 milijuna dolara. I bivša je Vlada uvela neke dobre reforme i njih treba zadržati, rekao je Orešković. Dodao je da bi, kada se govori o njemu kao predstavniku krupnog kapitala, trebalo pitati sindikate u Plivi iz vremena dok je on bio na čelu ove tvrtke.


– Neću dozvoliti da me ideologija skrene s puta, zaključio je Orešković.


Sabor je kasno navečer u petak većinom glasova potvrdio Oreškovićevu Vladu. Od 149 zastupnika 83 su  glasali za, 5 je bilo suzdržano, a 61 protiv.


Kronologiju jučerašnjeg burnog dana u Hrvatskom saboru pročitajte OVDJE.