Pozvao ga Ostojić

Orešković još nije potpisao razrješenje: Ne bude li smijenjen, Lozančić sutra u Saboru

Dražen Ciglenečki

Foto G. Mehkek / Cropix

Foto G. Mehkek / Cropix

Ostojić je već poručio da se nada da »nikome neće pasti na pamet da to skine s dnevnog reda«, ali i da će tu točku sam maknuti ako će uime SOA-e doći netko koga će on ocijeniti neprimjerenim



ZAGREB  Dok se još ne zna što će biti s Lozančićem, odnosno kad će premijer Tihomir Orešković supotpisati njegovo razrješenje, Ranko Ostojić, predsjednik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost, uputio je ravnatelju SOA-e poziv da u četvrtak dođe na sjednicu tog tijela jer je na dnevnom redu izvještaj o radu  sigurnosne službe za 2015. U slučaju da Orešković do tada ne potpiše njegovo razrješenje, Lozančić će najvjerojatnije sutra doći u Sabor i, na zatvorenoj sjednici, odgovarati na pitanja članova Odbora za nacionalnu sigurnost.


Ostojić je već poručio da se nada da »nikome neće pasti na pamet da to skine s dnevnog reda«, ali i da će tu točku sam maknuti ako će uime SOA-e doći netko koga će on ocijeniti neprimjerenim. Kakav je stav vladajućih, odnosno HDZ-a i Mosta, o tome da Lozančić dođe na sjednicu Odbora, jučer nismo uspjeli doznati.


Nejasno je ostalo i kad će premijer donijeti odluku  o razrješenju koje je još 5. veljače pokrenula predsjednica.




– Prošli tjedan sam bio u Bruxellesu, u ponedjeljak u Londonu, danas  sam također imao dosta obaveza, ovaj tjedan ću naći malo vremena i za druge teme i na to ću se fokusirati – odgovorio je premijer na pitanje novinara kad će donijeti odluku o Oreškoviću. No, iz Vlade je bilo najavljeno da će to učiniti tjedan dana nakon predsjedničine odluke, to nije dogodilo i premijer očito cijelo vrijeme traži načina kako da ispliva iz situacije u kojoj će supotpisati odluku o razrješenju, a da to istovremeno  ne povuče pitanje hoće li tražiti i njegovu odgovornost s obzirom da je predsjednica u svom priopćenju navela da traži smjenu ravatelja SOA-e jer je kršio zakon.