Razgovarali u Bruxellesu

Orban potvrdio Milanoviću da češka vojna pomoć neće ići na hrvatsku granicu

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Neslužbeno se doznaje da je Orban potvrdio Milanoviću da češka vojna pomoć neće ići na hrvatsku granicu i da će, ako uopće bude poslana, biti poslana samo na granicu sa Srbijom



BRUXELLES Hrvatski premijer Zoran Milanović razgovarao je u četvrtak u Bruxellesu s mađarskim kolegom Viktorom Orbanom, koji mu je rekao da vojno pojačanje koje Mađarskoj šalje Češka neće biti upućeno na granicu s Hrvatskom.


 Milanović je s Orbanom kratko razgovarao uoči početka summita čelnika EU-a u Bruxellesu. Neslužbeno se doznaje da je Orban potvrdio Milanoviću da češka vojna pomoć neće ići na hrvatsku granicu i da će, ako uopće bude slana, biti poslana samo na granicu sa Srbijom.


 Mađarska je nedavno zatražila od zemalja članica Višegradske skupine da joj pomognu u čuvanju granicu slanjem vojnih i policijskih službenika. 

Orban je pri dolasku na summit izjavio mađarskim novinarima da će nakon summita EU-a i sastanka četiriju zemalja Višegradske skupine moći reći kada će i hoće li zatvoriti granicu prema Hrvatskoj, ističući da je to drugo najbolje rješenje, a prvo je zatvaranje grčke granice.




 »Moramo čekati sastanak Višegradske skupine, moramo razgovarati u Europskom vijeću. Sutra ujutro moći ćemo nešto konačno o tome. Mi smo spremni, možemo zatvoriti granicu u roku jednog sata«, izjavio je Orban po dolasku na summitu EU-a u Bruxellesu odgovarajući na pitanje novinara kada će zatvoriti granicu prema Hrvatskoj.


 »Možemo zatvoriti granicu u roku od sat vremena, ali to je tek drugo najbolje rješenje, najbolje bi bilo zatvaranje grčke granice i to je ono što bismo željeli postići ovo popodne«, dodao je Orban.