Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
25. siječnja 2020.
Riječki gradonačelnik

Obersnel odgovorio protivnicima "Istanbulske": Grad Rijeka ne dopušta zastrašivanje stanovništva lažima

Vojko Obersnel, Foto: S. JEŽINA
Vojko Obersnel, Foto: S. JEŽINA
Autor:
Objavljeno: 17. svibanj 2018. u 18:10 2018-05-17T18:10:00+02:00

Istanbulska konvencija štiti najslabije članove našeg društva – zlostavljane žene i djecu, poručuje riječki gradonačelnik

Predstavnici građanske inicijative Istina o Istanbulskoj Željko Sačić i saborski zastupnik Hrvoje Zekanović najavili su na Korzu ispred ulaza u gradsku upravu da će podnijeti kaznenu prijavu protiv riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela, ali i podnesak kojim će zahtijevati da im se odobri postavljanje štandova za prikupljanje potpisa za referendum.

Nije dugo trebalo da im riječki gradonačelnik odgovori, njegovu reakciju prenosimo u cjelosti.

"Grad Rijeka uskratio je odobrenje za korištenje javnih površina kojima upravlja Grad Rijeka inicijativi „Istina o Istanbulskoj“ koja je zatražila ukupno 26 lokacija za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma za otkazivanje Istanbulske konvencije, nedavno ratificiranog međunarodnog dokumenta kojem je svrha zaštititi žene i djecu od svih oblika nasilja, a poglavito nasilja u obitelji te uspostaviti specifičan mehanizam nadzora radi osiguranja provedbi svih odredbi ove Konvencije.

Izdavanje odobrenja ili uskrata odobrenja za korištenje javnih površina kojima upravlja Grad Rijeka u nadležnosti je Grada Rijeke kao jedinice lokalne samouprave. Da nije tako, Zahtjev za odobrenjem korištenja javnih površina ne bi postojao, ne bi se upućivao gradskoj upravi i ne bi se čekao odgovor na zahtjev. A odgovor na svaki zahtjev može biti pozitivan ili negativan.

Članci 333. i 334. Kaznenog zakona, temeljem kojih predstavnici inicijative Istina o Istanbulskoj najavljuju podnošenje kaznene prijave protiv mene, tiču se biračkog prava na način da propisuju kaznu zatvora za od šest mjeseci do pet godina za onoga „tko silom, ozbiljnom prijetnjom, podmićivanjem ili na drugi protuzakonit način utječe na birača da na izborima glasuje na određeni način ili da ne glasuje.“

Ako inicijativu za potpisivanje zahtjeva za referendum žele promatrati kroz ove članke, onda neka najprije kazneno prijave sebe jer upravo oni koriste silu, ozbiljnu prijetnju i protuzakonite laži kako bi utjecali na građane da zatraže otkazivanje Istanbulske konvencije.

Tako građanima Hrvatske predstavnici ove inicijative tvrde da dokument Istanbulska konvencija kao posljedicu donosi „stvaranje uvjerenja da se čovjek rađa kao neutralno biće koje kasnije može odabrati hoće li biti muškarac ili žena ili neki drugi od brojnih „rodova“ (homo, gay, lesbian, queer, trans...).“ Inače, donedavno su na svojoj web stranici u navedenoj zagradi ove rečenice držali i pedofile sugerirajući da su istospolna seksualna orijentacija i pedofilija nešto posve blisko, te sugerirajući ujedno da dokument Istanbulska konvencija za posljedicu ima stvaranje blagonaklonosti prema pedofilima.

Predstavnici ove inicijative već dulje vrijeme tvrde da bi „ratifikacija Konvencije uzrokovala potpuno nepotrebnu krizu unutar hrvatskog pravnog sustava i hrvatskog društvenog tkiva“. Konvencija je ratificirana, kriza unutar pravnog sustava se nije dogodila, a krizu unutar hrvatskog društvenog tkiva kreiraju upravo predstavnici ove inicijative neprestanim zastrašivanjem.

Jedno od takvih zastrašivanja je i da „konvencija ugrožava i pravo roditelja da budu primarni odgojitelji svoje djece“ te da otvara „realnu opasnost u kojoj bi se djecu kroz TV programe, dječje vrtiće i škole podučavalo da dječaci mogu po 'rodu' biti djevojčice, a djevojčice po 'rodu' dječaci i sl.“ Ništa od toga se ratifikacijom konvencije nije dogodilo i neće dogoditi.

Istanbulskom konvencijom traži se, među ostalim, „iskorjenjivanja predrasuda, običaja, tradicija i svih drugih postupanja u praksi koja se temelje na ideji manje vrijednosti žena ili na stereotipnim ulogama žena i muškaraca“, no govoreći o ovome, predstavnici inicijative Istina o istanbulskoj kažu da iz ovog članka prijeti opasnost budući da bi se obiteljske uloge poput majčinstva i očinstva nazvale nepoželjnima.

Grad Rijeka nije i neće mijenjati cjenik korištenja javnih površina kako bi visokim cijenama odbio predstavnike inicijative Istina o Istanbulskoj. Grad Rijeka zauzeo je stav da se na javnim površinama kojima upravlja Grad Rijeka stanovništvo ne može zastrašivati lažima.

Istanbulska konvencija predstavlja slamku spasa za sve zlostavljane žene i djecu u Hrvatskoj jer se kroz obvezujuću ulogu ratificiranog dokumenta Hrvatska sada mora odrediti zaštitnički prema ovim žrtvama koristeći sve mehanizme društva i pravnog sustava kako spasila njihove živote i zaštitila ih kroz svo buduće vrijeme.
S osobama koje traže ukidanje ovog dokumenta besmisleno je raspravljati o demokraciji.

S obzirom na prijave i podneske, Grad Rijeka i ja osobno postupit ćemo po izdanim rješenjima nadležnih tijela, kakva god ta rješenja bila.

A do tad pozivam sve građane Rijeke kao i sve predstavnike medija da zadrže pažnju na ovoj temi, s ciljem jasnog prokazivanja laži koje se kriju u porukama predstavnika ove inicijative kada tvrde da Istanbulska konvencija ugrožava hrvatski identitet, narod i vjeru. To su prijetnje koje svoje uporište nemaju ni u čemu! Istanbulska konvencija štiti najslabije članove našeg društva – zlostavljane žene i djecu", navodi u svom odgovoru Obersnel.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.