Čelnica HSP-a dr. Ante Starčević i dalje kontra Bruxellesa

Novi problem za HDZ: Ruža Tomašić neće u Klub europskih pučana, ostaje u ECR-u

Dražen Ciglenečki

Iako je Karamarko rekao da je želi u drugom mandatu, Ruža Tomašić kaže da ostaje u ECR-u jer je njihov program najsličniji onome što zastupa HSP AS



ZAGREB » Problem s Ružom Tomašić, predsjednicom HSP dr. Ante Starčević, koju vodstvo Europske pučke stranke ne želi na europskoj listi s HDZ-om, u toj stranci žele riješiti njezinim postizbornim ulaskom u Klub zastupnika EPP-a. Sada je Ruža Tomašić u euroskeptičnoj frakciji konzervativaca i reformista (ECR). Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko proteklog je vikenda u jednom intervjuu isticao kako će s europskim pučanima sve biti u redu, da Ruža Tomašić sigurno biti na zajedničkoj koalicijskoj listi, a da će se u razgovoru s njom »nastojati postići da se ona vrati tamo gdje njezina stranka i spada, u naš klub«.



– Susrest ću se s Karamarkom tijekom tjedna i tada ćemo postići dogovor. To svakako mora biti gotovo do kraja ovog mjeseca, rekao je za naš list predsjednik HSS-a Branko Hrg. On je prošlog tjedna zaprijetio da će raskinuti koaliciju s HDZ-om u slučaju da Marijana Petir ne bude na listi prije Ruže Tomašić.





   – Komuniciramo i željeli bismo da gospođa Ruža u drugom mandatu bude u našem klubu, izjavio je Karamarko.


   Poslovnik Kluba zastupnika EPP-a propisuje da njegovi članovi mogu postati i zastupnici Europskog parlamenta koji nisu u EPP-u, »ako se obvežu na politički program Europske pučke stranke i prihvate ovaj poslovnik«. Time se, dakle, otvara mogućnost Ruži Tomašić da s HDZ-ovcima bude u tom Klubu. Međutim, ona to uopće ne želi. Jasno nam je to jučer rekla.


Nije jedini problem


– Neću pristupiti Klubu EPP-a, ostajem u ECR-u. Njihov je program najsličniji onome što zastupa naša stranka, naglašava predsjednica HSP AS. Njezin je stav razumljiv budući se u poslovniku Kluba EPP-a, između ostalog, navodi da su zastupnici koji mu pripadaju »predani politici koja slijedi proces federalnog ujedinjavanja i integriranja u Europu, koji je sastavni dio Europske unije, kao unije građana i država«.


Teško je, naime, Ružu Tomašić, koja je na referendumu glasovala protiv ulaska Hrvatske u EU, zamisliti u kontekstu tih vrijednosti na kojima počiva Klub EPP-a. Kad bi im se priključila, ispalo bi da je odustala od većine stavova po kojima je postala poznata.


   No, hoće li to onda biti prepreka njezinom uvrštanju na listu s HDZ-om?


   – Po tome bi i IDS i HNS trebali biti članovi Kluba socijalista, a neće. Ili sam samo ja problem, pita se Ruža Tomašić. Ali, činjenica je da čelni ljudi europskih socijalista ne smatraju da je nastup liberala iz IDS-a i HNS-a na listi sa SDP-om neprihvatljiv jer svi oni dijele slične političke vrijednosti.


Žustro inzistiranje


Kako god, izaslanstva HDZ-a i HSP AS, predvođena predsjednicima stranaka, sastat će se u petak kako bi dogovorili sve detalje u vezi sa sudjelovanjem na izborima za Europski parlament. Prije nekoliko dana, predsjedništvo HSP AS odlučilo je da njihovi kandidati na listi budu Ruža Tomašić i Ivan Tepeš. Međutim, još uvijek se ne zna kojim će oni mjestima biti. HDZ dosad nije objavio koja je mjesta spremna prepustiti koalicijskim partnerima. Velik je prijepor i oko toga hoće li na višem mjestu na listi biti Ruža Tomašić ili HSS-ovka Marijana Petir. Obje stranke žustro inzistiraju na svojim kandidatkinjama.