Danas istupaju

Nova akcija konzervativne desnice: Projekt Domovina traži izgon petokrake i Tita iz javnog prostora

Siniša Pavić

Foto N. Reberšak

Foto N. Reberšak

Predsjednik stranke Projekt Domovina Krešimir Planinić ne dvoji kako simboli komunizma trebaju biti zabranjeni onako kako je primjerice zabranjeno isticanje fašističkih simbola



ZAGREB   Predstavnici stranke Projekt Domovina za utorak su sazvali tiskovnu konferenciju na temu komunističkog znakovlja. Što im je cilj, sugerira sam naziv konferencije: »Tita i crvenu petokraku prognati iz javnog prostora i korištenja!«


– Cilje je pozicioniranje i isticanje našeg stajališta uoči tzv. Dana mladosti koji se kontinuirano proslavlja – kazao nam je uoči obraćanja javnosti predsjednik stranke »Projekt Domovina« Krešimir Planinić.


»Hod za život«


Planinić ne dvoji kako simboli komunizma trebaju biti zabranjeni onako kako je primjerice zabranjeno isticanje fašističkih simbola. Bit će ovo drugi put u malo vremena da se Projekt Domovina obraća javnosti s posve konkretnim inicijativama. Obrazac djelovanja je u oba slučaja jednak, a nastavit će se, kako nam reče Planinić, i dalje; pred aktualni datum stranka se oglasi svojim stavom. Učinili su, naime, slično 1. svibnja, na Praznik rada kada su istaknuli da u Hrvatskoj rad nedjeljom nije reguliran na zadovoljavajuć način i kako radna nedjelja pogađa hrvatske obitelji. Pritom su najavili svoj Prijedlog izmjena Zakona o radu.



Inicijativa za zabranom crvene zvijezde teško može proći u Hrvatskoj, bez obzira i na potencijalnu vruću želju zakonodavca. Naime, po presudi Europskog suda za ljudska prava iz 2008. crvena zvijezda se ne može tretirati isključivo kao simbol totalitarnog režima, a njeno isticanje je zaštićeno kao sloboda izražavanja. Štoviše, u presudi se kaže kako čak ni propagiranje komunističke ideologije samo po sebi nije kažnjivo.Slučaj je pokrenuo mađarski političar Attila Vajnai koji je dospio pred sud jer je 2003. godine na jednom političkom skupu na reveru jakne imao crvenu petokraku. Dobio je uvjetnu kaznu na godinu dana. No, nakon žalbe Europskom sudu za ljudska prava Vajnai je oslobođen, a presuda iz Strasbourga je dala pravo na javnost crvenoj zvijezdi. (J.K.)


S druge strane, između dviju akcija stranke dogodio se Hod za život u čijoj je organizaciji uvelike sudjelovala udruga »U ime obitelji« u čijem Upravnom odboru sjedi i Planinić.


Političko djelovanje


Pače, stranka koja se okušala na zadnjim izborima i zvala se »U ime obitelji – Projekt Domovina«. No, premda je Planinić bio među onima koji su u subotu hodali za život, Željka Markić se vjerojatno neće pojaviti na tiskovnoj konferenciji u kojoj se traži zabrana petokrake i Tita, makar stranka i udruga i dalje bile itekako bliske i zajedno djelovale. Razlozi za to leže u organizacijskoj naravi. Ili, kako nam reče Planinić, udruga »U ime obitelji« bavi se temama iz civilnog sektora, dok se Projekt Domovina fokusirao na političko djelovanje.


Kakvo to zakonsko rješenje stranka traži i očekuje, i ima li za svoju inicijativu podršku koga u samom vrhu aktualne vlasti, pa bilo to barem onako kako je skup »Hod za život« poduprla supruga premijera Tihomira Oreškovića, možda se razjasni već danas, baš kao i to do kud sežu očito sve ambiciozniji planovi što stranke Projekt Domovina, što udruge »U ime obitelji«.