Izvrsni mladi znanstvenici

Nagrade Društva sveučilišnih nastavnika primilo 12 laureata

Hina

Laureati te nagrade su - Mihael Cipek, Ivana Grčić, Gordan Horvat, Eva Klarić, Branko Murić, Tina Paradžik, Matea Nikolac Perković, Ivana Peruško, Marin Petrović, Ivan Tot, Martina Temunović i Silvio Vovk.



ZAGREB  Nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu za prošlu godinu primilo je na večerašnjoj svečanosti 12 laureata, mladih znanstvenica i znanstvenika, među kojima je i jedan umjetnik – glumac Silvio Vovk koji je u ime nagrađenih zahvalio na iskazanom im priznanju te istaknuo zasluge njihovih mentora i profesora za uspjeh koji su postignuli.


Laureati te nagrade su – Mihael Cipek, Ivana Grčić, Gordan Horvat, Eva Klarić, Branko Murić, Tina Paradžik, Matea Nikolac Perković, Ivana Peruško, Marin Petrović, Ivan Tot, Martina Temunović i Silvio Vovk.


Nagrade su im uručili predsjednik Povjerenstva za dodjelu te nagrade profesor Mladen Franz i rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš, a predsjednik Društva, professor emeritus Željko Horvatić istaknuo je kako se radi o najizvrsnijima između 61 izvrsnog kandidata koliko ih se prijavilo na natječaj.




Podsjetio je da se nagrada dodjeljuje već 18 godina te da je većina nagrađenih ostala u Hrvatskoj, a od njih je čak 72 posto nastavilo svoju znanstvenu i umjetničku karijeru upravo na sveučilištu.


Za rektora Bjeliša, laureati su potvrda poznate činjenice da zagrebačko Sveučilište doista razvija sve znanstvene i umjetničke discipline. Ustvrdio je kako je teško uzdržati dosegnutu visoku razinu sveučilišnoga djelovanja, posebice kada se ti rezultati dovedu u odnos s ulaganjima u sveučilište.


Ipak, istaknuo je Bjeliš, Sveučilište će uložiti napor kako bi zaposlilo i tako zadržalo nekoliko desetaka najvrsnijih mladih znanstvenika i umjetnika. Rektor je zahvalio i Hrvatskoj zakladi za znanost što će financirati projekt karijera mladih znanstvenika.


Upozorio je i na problem odlaska sjajnih mladih stručnjaka iz Hrvatske te spomenuo kako su se u rješavanje toga problema uključili i alumniji (bivši studenti Sveučilišta) te filantropi.


Predsjednik Društva Željko Horvatić posebice je zahvalio predsjedniku Republike Ivi Josipoviću što je uveličao večerašnju svečanost, a za njega je to i potvrda predsjednikove pripadnosti akademskoj zajednici.


U glazbenome dijelu svečanosti nastupio je klavirski duo Nikola Kos i Danijel Gašparović koji su izveli Sonatu za klavir četveroručno Francisa Poulenca i Plesnu suitu za klavir četveroručno Borisa Papandopula.