Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. veljače 2020.
Stali u obranu Bozanića

Nadbiskupski duhovni stol: U pismu udruga papi Franji niz neistina

Nadbiskupski duhovni stol: U pismu udruga papi Franji niz neistina
Nadbiskupski duhovni stol: U pismu udruga papi Franji niz neistina
Autor:
Objavljeno: 20. studeni 2013. u 13:00 2013-11-20T13:00:00+01:00

Nadbiskupski duhovski stol prigovara udrugama i da "obilato koriste sredstva proračuna Republike Hrvatske koja s više od 86 posto pune hrvatski građani katolici" te da bi bilo vrijedno vidjeti koga te građanske inicijative i organizacije zastupaju

ZAGREB Nadbiskupski duhovni stol zagrebačke nadbiskupije ponukan prošlotjednim pismom papi Franji niza građanskih inicijativa i organizacija u kojem je izravno prozvan i kardinal Josip Bozanić za protivljenje uvođenja dvojezičnosti u Vukovar obratio se priopćenjem "vjernicima i hrvatskoj javnosti".

U priopćenju se navodi da su u prošlotjednom pismu Franji grubo narušena načela istinitosti, a u obraćanju Papi vide pokušaj manipulacije i iskorištavanja ugleda Svetog Oca i Svete Stolice.

Nadbiskupski duhovski stol prigovara udrugama i da "obilato koriste sredstva proračuna Republike Hrvatske koja s više od 86 posto pune hrvatski građani katolici" te da bi bilo vrijedno vidjeti koga te građanske inicijative i organizacije zastupaju. 

Stajališta tih organizacija i inicijativu ocjenjuju se kao "prividno miroljubivima", njima se ne želi predočiti istinu i ona su "veliki pokretači poteškoća u našem društvu, što se osobito snažno osjeća u gradu simboličke snage kakav je Vukovar". 
Cilj je pisma, smatra Nadbiskupski duhovni stol, optužiti Bozanića i biskupe "za sve poteškoće koje od napada na hrvatski Vukovar i njegova osvajanja pritišču taj grad". 
U priopćenju se navodi da je laž da je Bozanić iskazao protivljenje dvojezičnosti u Vukovari i da je laž da odobrava razvrstavanje građana na građane prvog i drugog reda te se iscrpno citira njegova homilija iz travnja ove godine izrečena u Vukovaru.
Također se navodi da nije istina da je govor Bozanića početkom rujna u Mariji Bistrici bio protiv mira. Nije istina ni da se od biskupa ne čuju riječi i djela u duhu Evanđelja, a nije istina ni da biskupi ne slijede papin primjer, odnosno temeljne dokumente Drugog vatikanskog sabora. 
Članove građanskih inicijativa i organizacija proziva se da se predstavljaju teološkim znalcima, a "u pozadini je politikantstvo koje nevješto pokušava koristiti crkveno pojmovlje", pa tako i neprimjereno citiraju papu, a krivnju zapravo imputiraju ne samo Crkvi nego cijelom hrvatskom narodu.
Kako ni svoje priopćenje ne bi lišio politikanstva Nadbiskupski duhovni stol zaključuje da je riječ od "sljedbenicima komunističkih metoda u novom ruhu". 

Niz nevladinih inicijativa i udruga, među kojima su Documenta, B.a.B.e. Centar za mirovne studije, GONG, Građanski odbor za ljudska prava i druge, uputilo je pismo papi Franji u povodu događaja u Vukovaru u kojem su izrazili zabrinutost oko stava episkopata u Hrvatskoj, »naročito kardinala Josipa Bozanića i nekolicine biskupa kojim su javno iskazali protivljenje dvojezičnosti u Vukovaru«.
»Pritom su u javnim obraćanjima korištene sintagme koje nimalo ne doprinose miru i pomirenju, već vode produbljivanju sukoba«, stoji u pismu. Stoga udruge Papu mole da cijelom hrvatskom društvu, kako većinskim, tako i manjinskim skupinama, a posebice hrvatskim biskupima uputi poruku kršćanske nade mira.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.