Organizirana akcija

NOVA POBUNA Pedesetak jakih SDP-ovih imena od Bernardića će peticijom tražiti da sam ode

Tihana Tomičić

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Da bi zahtjev za opozivom predsjednika uspio, bit će važna i uloga Zlatka Komadine. Samo njegova riječ može dati prevagu u Predsjedništvu, a također i u Glavnom odboru, koji po statutu formalno daje zadnju riječ na ovakve zahtjeve



RIJEKA Ekipa SDP-ovaca okupljena oko potpredsjednika stranke Peđe Grbina, a uz podršku niza jakih imena od Siniše Hajdaša Dončića, do Kristine Ikić Baniček iz Siska, piše tekst peticije s kojom se planira izaći ne samo pred šefa stranke Davora Bernardića i pred Predsjedništvo SDP-a, nego i pred javnost, vjerojatno čim završi posljednji krug unutarstranačkih izbora u županijskim organizacijama 30. lipnja, sa zahtjevom da odstupi.


Kako se neslužbeno najavljuje, pedesetak jakih SDP-ovaca, među kojima i većina članova Bernardićevog Predsjedništva, planira izaći na Ibleru pred medije i novinare sa zahtjevom Bernardiću da sam odstupi, a razlog više za to, kažu, jesu i njegovi posljednji istupi u kojima sebe vidi kao kandidata za premijera, mada ima sve manju podršku i u javnosti i u stranci.


Jedan član Predsjedništva kojemu je već »pukao film«, Franko Vidović, najavljuje i svoju ostavku i odlazak, a uz Peđu Grbina su i Vedran Babić, Mihael Zmajlović i drugi. Da je riječ o organiziranoj akciji, potvrđuju i izjave Vojka Obersnela, koji je u jednom dnevnom listu jasno rekao da je Bernardić već davno trebao otići, a da su za njega bolji kandidati za predsjednika i Grbin i Hajdaš Dončić. »Obojicu bih podržao. Obojica imaju više političke mudrosti i znanja od sadašnjeg predsjednika, obojica imaju mnogo jasnije stavove i socijaldemokraciju razumiju puno bolje«, rekao je riječki gradonačelnik.




No, upravo je dogovor Grbina i Hajdaša ključan za uspjeh ove akcije – svi se slažu, a i njih dvojica, da se za Bernardića mora naći jedan jedini kandidat za nasljednika, kako bi se prevenirale daljnje podjele. No, također, da bi zahtjev za opozivom predsjednika uspio, bit će važna i uloga Zlatka Komadine. Samo njegova riječ može dati prevagu u Predsjedništvu, a također i u Glavnom odboru, koji po statutu formalno daje zadnju riječ na ovakve zahtjeve, a kojega vodi najbliži Komadinin suradnik Erik Fabijanić.


Nije baš izvjesno da bi Komadina i Fabijanić mogli podržati zahtjeve ljudi s kojima nikad nisu bili osobito bliski, poput Grbina, ali je također pitanje i što Bernardić može učiniti nego odstupiti ako mu se na Ibleru pojavi velik broj snažnih stranačkih imena koji će javno zatražiti njegov odlazak.