Neugodno iznenađenje

Mjenjačnice odbile mijenjati franke u kune

Biljana Savić

Neke od mjenjačnica dobile su u petak poslijepodne naputak iz banke da zbog pada švicarskog franka ne mijenjaju tu valutu



RIJEKA »Švicarac« nije noćna mora samo onih čiji su krediti vezani za ovu valutu. U petak poslijepodne na sto su muka bili turisti koji su u riječkim mjenjačnicama htjeli promijeniti švicarske franke u kune.


Ne samo htjeli, morali su promijeniti franke, ali rekli su im – ne može.


Nekoliko Hrvata koji rade u Švicarskoj i koji su na odmor došli u Rijeku u petak poslijepodne je u stanju očaja nazvalo našu redakciju.




– Nemam više ni kapi goriva u automobilu, ostat ću na cesti, a ni jedna mjenjačnica u Rijeci ne želi mi promijeniti franke u kune. Kažu da su dobili naputak iz banke da ne smiju kupovati franke jer da će vrijednost franka tijekom noći pasti, ali baš me briga, kakvo je to ponašanje u jeku turističke sezone, bio je vapaj koji smo telefonom primili u redakciji. A zaredalo ih je još.


Kako su se na kraju snašli, ne znamo. Možda su franke promijenili u mjenjačnici »Putnik« na Žabici jer djelatnice tvrde da su oni stalno mijenjali franke. No, u ostalim mjenjačnicama koje smo uspjeli obići, potvrdili su nam da u petak poslijepodne zaista nisu mijenjali franke u kune, da je to bio naputak iz banke zbog pada švicarskog franka koji je, eto, u petak pao, a s njim i stav turista o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji.