Obećanje će se ispuniti?

Ministrica Juretić tvrdi da će u proračunu biti novaca: Svako novorođenče dobit će tisuću eura

Hina

Foto N. Reberšak

Foto N. Reberšak

»Novca za mjeru od 1000 eura za svako novorođeno dijete će u proračunu biti«, odgovorila je ministrica na novinarski upit prije sjednice Vlade



Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić izjavila je u četvrtak da će u proračunu za 2016. biti novca za najavljenu mjeru od 1000 eura za svako rođeno dijete, te da će se Vlada na sjednici očitovati na upite Ustavnog suda vezano za Obiteljski zakon, za kojega su udruge i pojedinci u listopadu prošle godine ponovo zatražili ocjenu ustavnosti. .


»Novca za mjeru od 1000 eura za svako novorođeno dijete će u proračunu biti«, odgovorila je ministrica na novinarski upit prije sjednice Vlade.


Što se obiteljskog zakona tiče, Vlada će se očitovati o zahtjevima Ustavnog suda. Osnovat ćemo stručnu radnu skupinu koja će proučiti sve primjedbe i vidjeti što je do sada učinjeno, izjavila je Juretić.




Na novinarsko podsjećanje da je za Obiteljski zakon već dva puta zatražena ocjena ustavnosti i što misli o tome, Juretić je odgovorila kako će na to odgovor dati stručnjaci.


Novinari su naveli i kako je oporba najavila da će, zbog sporosti Vlade, početi pisati prijedloge zakona vezane i za resor socijalne politike, na što je Juretić odgovorila – »Neka pišu«.


Ministarstvo socijalne politike i mladih osnovat će radnu skupinu stručnjaka s područja obiteljsko-pravne zaštite, temeljem čijeg će mišljenja Vlada zauzeti stav o eventualnom pristupanju izmjenama, dopunama, odnosno izradi novog Obiteljskog zakona, rečeno je u srijedu na sjednici Vlade.Ustavni sud zatražio je dostavu obavijesti u vezi s eventualnim pokretanjem postupka izmjena, dopuna ili donošenja novog Obiteljskog zakona, s obzirom na to da je zaprimio deset prijedloga za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti tog zakona s Ustavom RH.

»Ukoliko Vlada odluči da zakon neće mijenjati niti donositi novi, Ustavni sud od Vlade traži da se u roku od 60 dana detaljno očituje na sve prigovore na taj zakon«, rekla je resorna ministrica Bernardica Juretić.


Podsjetila je da se u tim prijedlozima osporava ustavnost niza odredbi Obiteljskog zakona, među kojima su odredbe koje uređuju informirani pristanak djeteta na medicinske zahvate, zaštitu obiteljskog doma, način uređivanja roditeljske skrbi nakon razvoda braka roditelja, ostvarivanje osobnih odnosa djeteta s roditeljem, pravni položaj izvanbračne zajednice, ostvarivanje prava osoba lišenih poslovne sposobnosti i dr.


Stoga će, kako bi što kvalitetnije odgovorili na zahtjev Ustavnog suda, Ministarstvo socijalne politike i mladih osnovati radnu skupinu stručnjaka s područja obiteljsko-pravne zaštite, koja će razmotriti sve učinke koje je Obiteljski zakon proizveo te svaku od pojedinih primjedbi na osporene institute, nakon čega će se zauzeti stav o pristupanju izmjenama, dopunama, odnosno izradi novog Obiteljskog zakona, najavila je Juretić.


Prijedloge za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske podnijelo je među inima, više odvjetnika, Hrvatska odvjetnička komora, Udruga za potporu posvajanju djece »Adopta«, Autonomna ženska kuća Zagreb – žene protiv nasilja nad ženama, Udruga »U ime obitelji«, aktivist za ljudska prava Kristijan Grđan i drugi.


Ustavni sud od Vlade traži očitovanje na zakon koji je stupio na snagu 1. studenoga prošle godine. Primjedbe koje su mu podnesene istovjetne su onima koje je Ustavni sud dobio u zahtjevima za ocjenom ustavnosti prethodnog Obiteljskog zakona, a koji je taj sud suspendirao u siječnju prošle godine, svega četiri mjeseca nakon što je stupio na snagu.


Vlada je u srijedu prihvatila i u Sabor uputila i mišljenje o obavljenoj reviziji učinkovitosti sprečavanja i otkrivanja prijevara kod trgovačkih društava u vlasništvu jedinica lokalne i područne samouprave. Ministar financija Zdravko Marić je kazao kako je to izvješće pokazalo da je 7 trgovačkih društava u vlasništvu lokalnih uprava u 2015. poduzimalo potrebne aktivnosti za otkrivanje prijevara, 84 ih treba poboljšanja, dok njih 15 nisu ništa poduzimali te su tu potrebna značajna poboljšanja.


Vlade je, uz ostalo, donijela odluke o osnivanju partnerskih vijeća dviju hrvatskih statističkih regija – Jadranske i Kontinentalne Hrvatske. Cilj je ovih vijeća, rekao je ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić, povezati sve dionike razvoja na razini pojedine statističke regije.


Tako će u vijeća ući predstavnici 14 ministarstava, kao i Agencije za regionalni razvoj, zajednice županija, udruga gradova i općina, potom gospodarske, obrtničke i poljoprivredne komore, udruge poslodavaca, Hrvatske turističke zajednice, sindikata, udruga za zaštitu okoliša, udruga mladih, znanstvene zajednice i dr.


Također, donesena je i odluka o davanju koncesije na pomorskom dobru Ini za izgradnju i gospodarenje postojećim lukama posebne namjene, odnosno morskih benzinskih postaja u Biogradu i u Preku na otoku Ugljanu. Ina bi te dvije koncesije dobila na razdoblje od 30 godina, tijekom kojih bi za koncesiju u Biogradu trebala plaćati više od 80 tisuća kuna fiksne godišnje naknade, a u Preku više od 90 tisuća. U benzinsku postaju u Biogradu bi, pak, Ina trebala uložiti ukupno gotovo 5 milijuna kuna, a u Preku više od 7,7 milijuna kuna.


Vlada je na otvorenom dijelu sjednice u četvrtak ujedno i Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje odobrila nešto više od 1,6 milijun kuna, a Ravnateljstvu za robne zalihe nešto više od 410 tisuća kuna za podmirenje troškova vezanih za zbrinjavanje migranata.


Očekuje se da će na zatvorenom dijelu sjednice biti imenovani zamjenici i pomoćnici ministara temeljem dogovora o kvotama, postignutog na Vijeću za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta.