Novo otkriće

Ministar kulture 90-ih sudjelovao na proustaškim prosvjedima: ‘Nisam bio organizator, već običan građanin’

Boris Pavelić

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Na pitanje što danas misli o imenu toga trga, kaže kako »smatra da se pitanje obilježavanja žrtava ustaškog režima treba riješiti na drugačiji način«. »Da me pitate jesam li protiv Trga maršala Tita, rekao bih rezolutno – da«



ZAGREB   Ministar kulture Zlatko Hasanbegović sudjelovao je na svih devet proustaških prosvjeda kojima su protivnici imena Trga žrtava fašizma devedesetih ometali okupljanja zagovornika tog imena, a i danas kaže kako »pitanje obilježavanja žrtava ustaškog režima treba riješiti na drugačiji način«.


Otkrio je to novinar Hrvoje Šimičević u novom broju tjednika Novosti, u kojemu su objavljene tri fotografije prosvjeda iz 1998. na kojemu se jasno vidi tada 26-godišnji Zlatko Hasanbegović.


Trg žrtava fašizma HDZ je 1990. preimenovao u Trg hrvatskih velikana. Suprotstavljajući se tome, skupina aktivista pokrenula je inicijativu za povrat imena, koja je svakog 9. svibnja, na Dan pobjede, od 1990. do 1999. prosvjedom zahtijevala da se trgu vrati njegovo antifašističko ime. Te su prosvjede pratila protuokupljanja proustaških desničara predvođenih deklariranim nacistom Mladenom Schwarzom. Posljednje je 1999. preraslo u nasilni napad na antifašiste.




U izjavi za novi broj Novosti, Hasanbegović je potvrdio da je sudjelovao u svim tim proustaškim okupljanjima. »Ne vidim problem u tome. Nisam bio organizator, nego obični građanin. Uostalom, živio sam u blizini. Taj trg je imao svoje ime, Trg hrvatskih velikana, i nisam vidio razlog da ga se mijenja«, kazao je. Na pitanje što danas misli o imenu toga trga, kaže kako »smatra da se pitanje obilježavanja žrtava ustaškog režima treba riješiti na drugačiji način«. »Da me pitate jesam li protiv Trga maršala Tita, rekao bih rezolutno – da«.


Hasanbegović kaže kako su organizatori inicijative za povrat imena trgu žrtava fašizma »zlorabili pojmove fašizma i antifašizma za rehabilitaciju baštine jugoslavenskog komunizma«. Zoran Pusić, jedan od pokretača inicijative, opovrgnuo je to jučer za naš list. »Nikad nitko nije govorio o obnovi jugoslavenskog komunizma. Promovirali smo hrvatski put u Europu i branili antifašizam«, kaže. Protudemonstracije na kojima je sudjelovao Hasanbegović »neodvojive su od veličanja ustaštva«, kaže Pusić.


»Ministrova ustaška kapa mogla je biti jedan trenutak, ali ako je sudjelovao na svim tim protuprosvjedima, tada govorimo o kontinuitetu koji očito traje i do danas«, zaključuje.