Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 24° 1
Sutra: 28° 30° 2
19. lipnja 2018.
Premijer u Vatikanu

Milanović s papom Benediktom XVI: Nismo razgovarali o raskidu ugovora s Vatikanom

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 29. listopad 2012. u 14:45 2012-10-29T14:45:00+01:00

“Što je potpisano, je potpisano. Hrvatska strana se uglavnom toga drži, imamo neke zaostatke od prije 10 godina, ali se uglavnom korektno drži”, rekao je Milanović.

VATIKAN –  Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak u Vatikanu da ugovori sa Svetom Stolicom nisu bili tema njegovih razgovora s papom Benediktom XVI. i državnim tajnikom Tarcisijom Bertoneom, kako se nagađalo u hrvatskim medijima, a da smatra da  te ugovore treba poštovati.

“Mi ni o raskidanju niti o reviziji (ugovora) govorili nismo”, istaknuo je Milanović u izjavi za novinare ispred hrvatskog veleposlanstva u Vatikanu nakon razgovora s Papom i Bertoneom.

Dodao je da Hrvatska godišnje uplaćuje Katoličkoj crkvi određeni iznos prema ugovoru koji postoji između RH i Svete Stolice te da on smatra da to i nije loše.

“Što je potpisano, je potpisano. Hrvatska strana se uglavnom toga drži, imamo neke zaostatke od prije 10 godina, ali se uglavnom korektno drži”, rekao je Milanović.

Milanović: Sveta Stolica ima posebno mjesto u našim srcima

Težak put Hrvatske bio bi drugačiji da nije bilo stalne pomoći Vatikana i dvojice Papa i zato Sveta Stolica zaslužuje posebno mjesto u srcima Hrvata, rekao je hrvatski premijer Zoran Milanović u svom obraćanju na okruglom stolu »Sveta Stolica i Hrvatska: Dvadeset godina diplomatskih odnosa« u ponedjeljak u Vatikanu.
»Taj teški put Hrvatske bio bi drugačiji da nije bilo stalne pomoći Vatikana i dvojice papa: pokojnog Ivana Pavla II. i Benedikta XVI.«, rekao je Milanović još jednom ponovivši najdublju zahvalnost RH Svetoj Stolici i Papi na svemu što su napravili za Hrvatsku.
Istaknuo je da je Vatikan uvijek bio dobar prijatelj i da je Hrvatskoj pomagao da postigne nešto što je legitimno, plemenito, nešto što pridonosi interesu zemlje a ne ugrožava nikog drugog.
»Zato vi zaslužujete posebno mjesto u našim srcima, ako mogu biti tako patetičan. Čelnik sam lijevo orijentirane vlade pa se naše socijalne vrednote ne poklapaju uvijek i nužno u svakom pogledu, ali to je bit demokracije: razgovor i strpljenje. Ako želimo poboljšati stanje, a to je bit politike, moramo biti strpljivi, slušati narod, a to je nešto što možemo naučiti od Katoličke crkve«, istaknuo je.
Govoreći o skorom ulasku Hrvatske u EU, premijer je naglasio da misija neće biti ispunjena ako sve države bivše Jugoslavije ne budu potpuno integrirane u Europu te izrazio nadu da takvo stajalište dijeli i službeni Vatikan, a pritom je istaknuo da je to u hrvatskom interesu budući da u BiH živi određeni broj Hrvata.
»Moramo surađivati s našim susjedima u dobroj volji kako bi riješili sva neriješena pitanja da napokon nakon 20 godina definiramo granice«, kazao je podsjetivši da RH za sada ima riješene granice samo s Mađarskom.

Premijer je rekao da je s Papom razgovarao tridesetak minuta u četiri oka i to o temama od kršćana u Siriji, preko stanja u svijetu, ekonomske krize te povijesti Hrvatske i regije.

Poklonio mu je Strossmayerov časoslav, reprint fotografije iz Albuma Franza Thiarda de Laforesta “Sakralni objekti Dalmacije iz 19. stoljeća”, dok je od njega na poklon dobio nalivpero.

Što se tiče imovinskog spora oko Dajle, premijer je rekao da je taj slučaj Vatikanu jako važan. 

Naglasio je da spor oko bivšeg benediktinskog samostana i imanja u istarskoj Dajli za njega osobno nikada nije bilo pitanje hrvatskog teritorija. “To je nekretnina koja je na hrvatskom teritoriju, ostat će na hrvatskom teritoriju i bit će podložna hrvatskim lokalnim i državnim zakonima i propisima”, rekao je. Po njegovim riječima, oko toga je u Hrvatskoj bilo puno lažnih emocija.

“Njima je to ovdje važan predmet i mi radimo na tome da nađemo jedno korektno rješenje”, kazao je on dodajući da se ne može nešto nekome dati odlukom hrvatskih vlasti i onda nakon 15 ili više godina to poništiti.

“To nije ozbiljna država i ja ne želim voditi takvu državu, što ne znači da ću je mijenjati na silu, ali ćemo je u ovom smislu mijenjati polako”, rekao je Milanović.

Milanović je kazao da je Dajla “možda ogroman novac za lokalne crkvene vlasti u Istri, ali to je više od novca, to je simbolika”.

Također je istaknuo da pitanje Dajle “ne može i neće ni na koji način određivati niti opterećivati odnose Hrvatske i Svete Stolice”.

Na pitanje novinara je li se ipak razgovaralo o smanjenju iznosa koji Hrvatska daje Crkvi, premijer je pojasnio da je za reviziju ugovora potrebna suglasnot obje strane.

“Možete naprosto raskinuti ugovor, na to kao država imate uvijek pravo, ali to naravno ima svoje posljedice”, rekao je.

Na upit je li se Papa zanimao za stanje katolika u BiH, Milanović je rekao da se Sveta Stolica zalaže i za status katolika u BiH kao i za međunarodni status i granice BiH.
Kasnije poslijepodne Milanović će sudjelovati na okruglom stolu „Sveta Stolica i Hrvatska: dvadeset godina diplomatskih odnosa“.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka