Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 26
Sutra: 14° 14° 26
20. svibnja 2019.
Bivši predsjednik RH

Mesić: Karamarko je opasnost, Europa neće trpjeti zadojene neofašizmom

Stjepan Mesić / Foto Nenad REBERŠAK
Stjepan Mesić / Foto Nenad REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 3. lipanj 2012. u 22:06 2012-06-03T22:06:00+02:00

Ako uzmete dosadašnje Karamarkove izjave, ali i neke poteze koje je vukao kao ministar unutarnjih poslova,  strahovanje nije nimalo nerealno, kaže bivši predsjednik

Stjepan Mesić ni u mirovini ne miruje. Doživotni bivši hrvatski predsjednik, kako  sebe titulira, svako toliko nađe se u središtu pozornosti javnosti. Zanimljivo je čuti  kako iskusni politički vuk, koji je u svojoj karijeri obnašao najznačajnije  državne funkcije, vidi Hrvatsku danas, njezino okruženje te što misli o glavnim akterima političke scene.

Kako ocjenjujete političku scenu u Hrvatskoj nakon izbora Tomislava Karamarka za predsjednika HDZ-a?

– Kao i Nikolić u Srbiji, tako je i Karamarko u Hrvatskoj nova politička realnost s kojom treba računati. Obje će se političke scene do određene mjere radikalizirati, u to ne sumnjam. I jedan, i drugi moraju opravdati očekivanja onih koji su ih birali, a obojicu nisu birali berači cvijeća na livadi. To će potrajati neko vrijeme, no bitno je da se u tom vremenu ne ponište pozitivni rezultati dosadašnje normalizacije odnosa. Nakon početne euforije nacionalizma i desničarenja, ili privida takve euforije, volio bih vjerovati da će na obje strane prevladati realno sagledavanje stvari. Svjesno ne upotrebljavam izraz: razum će prevladati, jer se dobro sjećam kako su početkom devedesetih svi govorili kako će razum prevladati, a znamo što smo doživjeli.

U prvoj reakciji na izbor Karamarka, rekli ste da se nadate da će nastaviti europski put Hrvatske te da "ničim neće dovesti u pitanje demokratski i antifašistički temelj Hrvatske". Znači li to da se bojite da bi mogao to učiniti?

– Ako uzmete dosadašnje Karamarkove izjave, ali i neke poteze koje je vukao kao ministar unutarnjih poslova, onda takvo strahovanje nije nimalo nerealno. Dakle, ja se zaista nadam da će shvatiti da Europa koja, doduše, pokazuje bolećivo suosjećanje sa svime što je zaodjenuto u ruho antikomunizma, ipak neće trpjeti stranku, a jednoga dana možda i vlast, koje bi bile zadojene neofašizmom, ili u najmanju ruku nedopustivom dozom tolerancije prema manifestacijama neofašizma, uključujući antisemitizam, rasizam i nacionalnu, odnosno vjersku netoleranciju.

Kako komentirate ideju o konsenzusu SDP-a i HDZ-a o nekim političkim pitanjima?

– Podsjetit ću vas na to da sam, kao predsjednik Republike, uporno ali bezuspješno, zagovarao postizanje nacionalnoga konsenzusa o nekim strateški bitnim pitanjima. I danas mislim da bez toga ne možemo naprijed, odnosno da je to nužni preduvjet za formuliranje i realiziranje dugoročnog koncepta razvoja zemlje. Pri tome govorim doista o nacionalnom konsenzusu, a ne o konsenzusu samo dviju velikih stranaka.

Cijeli razgovor sa Stjepanom Mesićem pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista u ponedjeljak, 4. lipnja 2012.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka