Nuncij se ispričao - uzalud

Mesić: HBK postaje politička organizacija, odbio sam osobni susret s Papom

Boris Pavelić

Papinski nuncij, naime, ponudio je bivšem predsjedniku osobni susret u četiri oka s Papom Benediktom XVI. nakon što se doznalo da je Mesić pozvan samo na papinu misu na zagrebačkom Hipodromu



Bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić odbio je osobni susret s Papom koji mu je ponudio apostolski nuncij u Hrvatskoj Mario Roberto Cassari jer, kako je objasnio, »prihvaćanjem poziva u posljednjem trenutku ne želi olakšavati posao Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, koja se pretvara u političku organizaciju«.


Papinski nuncij, naime, ponudio je bivšem predsjedniku osobni susret u četiri oka s Papom Benediktom XVI. nakon što se doznalo da je Mesić pozvan samo na papinu misu na zagrebačkom Hipodromu, ali ne i u Hrvatsko narodno kazalište, gdje će se Papa susresti s ljudima iz javnog života i održati govor.


Mesić je danas novinarima izjavio kako ga je jutros nazvao predsjednik Republike Ivo Josipović i kazao mu da ga je nuncij osobno nazvao kako bi se »ispričao zbog propusta u kojemu je bivši predsjednik pozvan samo na Hipodrom«.


Politička organizacija




Josipović je Mesiću također prenio nuncijeve riječi kako će Mesiću biti organiziran osobni susret s Papom u uredu predsjednika Republike. 


No Mesić je odbio doći na taj sastanak: »Hrvatska biskupska konferencija pretvara se u političku organizaciju«, kazao je Mesić, sugerirajući da je poziv samo na Hipodrom, a ne i u HNK, dobio zato što ga hrvatski biskupi smatraju političkim neprijateljem.


»Prihvaćanjem poziva u posljednjem trenutku ne želim olakšavati posao HBK-u, jer je očito znala zašto me nije zvala u HNK, odnosno zašto me zvala samo na Hipodrom.


Da sam bio pozvan u HNK, svakako bih došao, a inače, Papinoj misi na Hipodromu i u Hrvatskoj želim svaki uspjeh«, kazao je Mesić. 


On je također podsjetio da »Papa dolazi na njegov poziv«, koji mu je uputio kada je Benedikta XVI. posjetio u Vatikanu potkraj svoga predsjedničkog mandata. »Ivo Sanader se malo zaigrao kada je Papu pozvao u Hrvatsku, jer to može učiniti samo predsjednik države«, ljutito je kazao Mesić potpisujući danas na zagrebačkog Trgu bana Jelačića inicijativu za Rekom, regionalnu komisiju za utvrđivanje činjenica o ratovima u bivšoj Jugoslaviji.