Bivši predsjednik šokiran izjavom predsjedničke kandidatkinje

Mesić: Grabar Kitarović ništa nije naučila u NATO-u

Boris Pavelić

Ni u jednoj članici NATO-a ne može se dogoditi da generali kolektivno pišu pamflet predsjedniku države, kaže Mesić



ZAGREB » Bivši predsjednik Republike »apsolutno je iznenađen« najavom predsjedničke kandidatkinje HDZ-a da kani rehabilitirati generale HV-a koje je Stjepan Mesić umirovio. »Mislio sam da zna više o politici. Njezina je izjava konfuzna i meni potpuno neshvatljiva. Pitam se, pa što je radila u NATO-u, u kojemu je jedan od glavnih principa da se vojnici ne mogu baviti politikom?!«, izjavio je Mesić jučer za naš list. 


  On ne može razumjeti kako to Grabar-Kitarović misli cijeli generalski zbor primiti za vanjske savjetnike. »Pa zna li ona koliko ima generala? A tvrdi da želi smanjiti ured predsjednika! Pa kamo ih kani smjestiti? I zna li koliko je njih suđeno? Ako kaže da želi upotrijebiti znanje, znači li to da kani ratovati?! Pa ne treba Hrvatskoj ratno znanje, nego znanje koje će pokrenuti gospodarstvo! Domovinski rat treba izučavati, ali u vojnim institucijama, a ne u uredu predsjednika. I što znači najava rehabilitacije? Pa nijedan general nije nečasno otpušten.


 Oni su umirovljeni; neki su otišli u biznis, neki u politiku, neki ostali u mirovini. Što onda znači rehabilitacija, osim da se predizborno prikupljaju glasovi? Ali ne znam je li to pravi način prikupljanja glasova. Poslije besmislice koju je izjavila, moj glas zasigurno neće dobiti«, rezolutan je Mesić. 




  Primijetio je i da je Grabar-Kitarović govorila o svim umirovljenim generalima. No Mirko Norac u međuvremenu je dvaput osuđen za ratne zločine, prvi put na dvanaest godina zbog zločina u Gospiću, potom na sedam godina zbog zločina u Medačkom džepu. Bi li to trebalo značiti da se i Norac, kojemu je naknadno oduzet i čin i odličja, može nadati savjetničkome mjestu moguće buduće predsjednice Republike? »Tako je rekla, kolektivno, nikoga nije izdvojila«, primijetio je bivši predsjednik.


Opširnije u tiskanom