Sukob oko Zakona o radu

Laburist Tušak zbog ZOR-a napao Milanovića: Prestanite lagati ili odstupite

Hina

Predlaganje novog ZOR-a bez dogovora sa socijalnim partnerima Tušak je nazvao barbarskim činom, a upozorio je da je u tijeku izjašnjavanje o općem štrajku



ZAGREB – Vlada je s današnje sjednice u Hrvatski sabor uputila prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) kojima, po riječima ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića, želi očuvati postojeća i otvoriti nova radna mjesta, potaknuti zapošljavanje, a poslodavcima omogućiti brzu prilagodbu tržištu.



Pet sindikalnih središnjica reagiralo je danas na Vladinu odluku da prijedlog novog Zakona o radu (ZOR) uputi u saborsku proceduru bez dogovora sa sindikatima, zaprijetivši da će to spriječiti makar i pod cijenu »grčkog scenarija«.Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga radničkih sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske već su zbog Vladinog prijedloga izmjena ZOR-a izašli iz Gospodarsko-socijalnog vijeća, prekinuli socijalni dijalog s ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem i najavili generalni štrajk, a sada su u zajedničkom priopćenju Vladi zaprijetili i »grčkim scenarijem« koji će im prirediti hrvatski radnici i građani.Optužili su Mrsića da se nije niti očitovao o pisanim sindikalnim stajalištima o prijedlogu ZOR-a, niti ih je pozvao na dodatne konzultacije, već je uz manipulaciju domaće i europske javnosti nepromijenjeni tekst zakona uputio u saborsku proceduru.Sindikati tvrde da novim ZOR-om Vlada i HUP žele deregulirati i sniziti radnička prava, što nisu utemeljili na analizama, niti potkrijepili ijednim statističkim podatkom ili argumentom, za razliku od sindikata koji su dali niz konkretnih primjera provedbe važećeg ZOR-a, posebice u dijelu koji se odnosi na organizaciju radnog vremena.Sindikati i dalje smatraju da su razlozi nekonkurentnosti hrvatskog gospodarstva nesposobnost menadžerskog kadra i neučinkovitost javne uprave, a ne radnici i njihova prava.»’Papagajsko’ ponavljanje kako će olakšano otpuštanje za posljedicu imati veće zapošljavanje toliko je ridikulozno da ga više niti ne želimo komentirati«, stoji u priopćenju.Nema govora o otvaranju novih radnih mjesta već o zamjeni jednih radnika drugima u nesigurnijim oblicima rada, odnosno o radu više radnika na jednom radnom mjestu, a sve radi »blistave« statistike, tvrde sindikati.»Snižavanje prava radnika neće riješiti problem nezaposlenosti, to mogu učiniti samo nova ulaganja, investiranje u inovacije, znanje, nove, čiste tehnologije, zelene poslove, snižavanje cijena energije, reindustrijalizacija zemlje i dr.« Postupak procjene učinaka propisa u slučaju ovoga zakona pokazao se farsom, tako su poslodavci u javnom sektoru – Vlada, i privatnom sektoru – HUP, skrojili Zakon o radu prema svojim potrebama, kaže se u priopćenju pet središnjica.


Vlada predlaže skraćivanje i pojednostavljivanje kolektivnog zbrinjavanja viška radnika, a ubrzava se i tijek otkaznog roka tako da on ne teče za vrijeme godišnjih odmora i plaćenog dopusta. Za radnike koji su na bolovanju, otkazni rok ne teče, ali im radni odnos u svakom slučaju prestaje nakon šest mjeseci od odluke o otkazu.




U pogledu organizacije radnog vremena, Mrsić tvrdi kako se rad neće intenzivirati iako će poslodavac tjedno radno vrijeme moći organizirati i kroz 56 sati, odnosno do 60 sati ako je tako određeno kolektivnim ugovorom. Međutim, ukupan mjesečni fond radnih sati koje će radnik odraditi ne može biti veći nego da je radnik cijelo vrijeme radio 40 sati tjedno.


Radnik će, kaže Mrsić, i dalje u prosjeku raditi 40 sati tjedno, a sve što odradi više od toga plaćat će mu se kao prekovremeni rad, uz obvezu poslodavca da pisanim putem naloži prekovremeni rad.


Mrsić kaže da se predlaže olakšano zapošljavanje putem fleksibilnih oblika zapošljavanja, nepunog radnog vremena i zapošljavanja preko agencija za privremeno zapošljavanje.


Vlada, među ostalim, predlaže i produžavanje roka zastare u kojem radnik može utužiti svoja prava s tri na pet godina, a predlaže se i mogućnost štrajka odmah po dospijeću plaće.


Otpremnine i otkazni rokovi ostaju kao i do sada, ali se ukida obveza poslodavca da u slučaju kolektivnog viška izrađuje program zbrinjavanja viška radnika.Vlada također predlaže ponovno uvođenje produžene primjene pravnih pravila, koja su ukinuta Zakonom o reprezentativnosti, ali samo ako je to ugovoreno kolektivnim ugovorom.

Mrsić ističe kako je Vlada o izmjenama ZOR-a sa socijalnim partnerima pregovarala godinu dana, te je ocijenila kako daljnjim pregovorima nije moguće postići veći stupanj suglasja.


Prijedlog će proći dva saborska čitanja, a Vlada će, najavio je Mrsić, tražiti i potporu političkih suparnika za njegovo prihvaćanje.


Premijer Zoran Milanović podsjetio je da je Njemačka slične izmjena svojeg radnog zakonodavstva provela prije deset godina, a one su omogućile Njemačkoj stabilnost i izlazak iz krize.


Nije loše zaostajati 10 godina za Njemačkom, no zaostajati 20 godina je smiješno, rekao je Milanović ocjenivši kako Vlada predlaže blagu, ali potrebnu reformu.


Laburist Zlatko Tušak pozvao je premijera Zorana Milanovića da »prestane lagati građane i Sabor ili podnese ostavku«, čime je reagirao na prijedlog novog Zakona o radu (ZOR) koji je Vlada s današnje sjednice uputila Saboru.


Tušak je, nakon stanke u zasjedanju na zahtjev oporbe, podsjetio da je premijer na početku mandata u Saboru otklonio zahtjeve za fleksibilizacijom prava radnika, naglašavajući da to nije dio izbornog plana vladajuće koalicije te da važeći ZOR »nije samo slovo na papiru, nego društveni dogovor«.


»Pozivam premijera da ne laže građane i ovaj Sabor, da počne govoriti istinu ili da ostavku«, kazao je Tušak.


Predlaganje novog ZOR-a bez dogovora sa socijalnim partnerima Tušak je nazvao barbarskim činom, a upozorio je da je u tijeku izjašnjavanje o općem štrajku koje su sindikati pokrenuli upravo zbog najave izmjene ZOR-a.


Podsjetivši da je premijer jučer oporbu pozvao da predloži rješenja za izlazak iz krize, Tušak je kazao kako laburisti predlažu da se novi ZOR ne stavlja na dnevni red saborske sjednice dok se o njemu ne dogovore socijalni partneri.


Premijera za nedosljednost proziva i HDZ-ov Ivan Šuker te podsjeća da su premijer i potpredsjednica Vlade Milanka Opačić 2010., dok su bili u oporbi, potpisali referendumsku inicijativu protiv izmjene ZOR-a.


»Vlada je tada predložila izmjene ZOR-a kojima se ne bi ukidala nikakva prava, nego tek otvorila mogućnost novih pregovora o kolektivnim ugovorima. Sindikati su, legalno i legitimno, organizirali referendum i tko je prvi otrčao potpisati njihov zahtjev? Sadašnji premijer i potpredsjednica Vlade koja je na čelu velikih reform-zahvata«, ustvrdio je Šuker.


Vladu je optužio da nema nikakvu želju pregovaratti sa sindikatima i upitao nisu li predložene izmjene ZOR-a »posljedica nečijeg hira i inata«. Šukeru smeta i što je premijer s današnje sjednice poručio – »htjeli ste reforme, evo vam ih«.


»Kad tjerate inat, kad je vaš ego iznad svega, kad ništa nije dovoljno snažno da bi se suprotstavilo vašem egu, onda imamo situaciju kakvu imamo – najviše nezaposlenih i najveći deficit u povijesti«, rekao je Šuker. Premijera je optužio i da je »rastjerao sve prijatelje Hrvatske, koji nam više ne vjeruju zbog ega jednog velikog vođe«.


Boro Grubišić (HDSSB) prozvao je SDP-ovce da su odustali od socijaldemokratskih načela i priklonili se interesima krupnog kapitala.


»Novi ZOR Vlada donosi gotovo potajno, bez dogovora sa socijalnim partnerima, iz inata uvrijeđenog premijera koji kaže, ‘you ask for it’ – ‘tražili ste, gledajte’«, kazao je Grubišić.


»Pozivam sve vas koji ste nekada smatrali da ste elita proletera da odbijete ovakav zakon«, poručio je.