Ministarstvo zdravlja uvodi red na tržište

Kraj “konkurencije”: Obdukcije u Rijeci više neće biti sedam puta skuplje od zagrebačkih

Ana Raić Knežević

Obdukcije su se do sada u slučaju sumnjive smrti u Zagrebu naplaćivale tisuću kuna, dok je u Rijeci za taj isti postupak trebalo platiti i do sedam tisuća kuna.



ZAGREB  Nakon što je godinama vladao »nered« u naplati troškova obdukcija, Ministarstvo zdravlja stalo je tome na kraj objavivši konačno i službenu odluku o cijenama postupaka kojima se utvrđuje uzrok smrti.


 Riječ je o Odluci kojom se određuje visina troškova provođenja obdukcije u slučaju kada se radi o nasilnoj smrti ili sumnji na nasilnu smrt prouzročenu kaznenim djelom, ili je pak u pitanju iznenadna smrt uslijed nepoznatog ili nejasnog uzroka.  Tako će se od sada obdukcija u ustanovi naplaćivati 2.500 kuna, dok će ona na terenu stajati 4.000 kuna. Obdukcije posmrtnih ostataka bit će od tisuću do 1.500 kuna skuplje, a ekshumacija će se naplaćivati 2.500 kuna.  Istom odlukom propisana je i cijena očevida od 1.500 kuna koliko će se naplaćivati i pisani nalaz s mišljenjem obducenta. Cijena kombiniranog vještačenja limitirana je pak na 300 kuna.

U Odluci su navedene i cijene kemijsko-toksikoloških analiza od 350 kuna, dok će se kvalitativno i kvantitativno određivanje medikamenata, pesticida i droga u uzorcima naplaćivati 700 kuna.


Ministarstvo je propisalo i cijenu DNK analize koja će sada stajati od 2.000 do 6.550 kuna ovisno o tome određuje li se samo genotip iz uzorka krvi ili sline, ili je pak u pitanju složenija izolacija i određivanje sekvence mitohondrijske DNK iz nekog drugog uzorka.




Na određivanje ovih konkretnih cijena ministar Rajko Ostojić i njegov kolega Orsat Miljenić, ministar pravosuđa, odlučili su se sredinom prošle godine nakon što je otkriven nesrazmjer u naplati troškova utvrđivanja uzroka smrti, i sve to na teret države. Tako su se obdukcije u slučaju sumnjive smrti u Zagrebu naplaćivale tisuću kuna, dok je u Rijeci za taj isti postupak trebalo platiti i do sedam tisuća kuna. U Zadru je obdukcija koštala 2.400 kuna, u Osijeku 3.600 kuna a u Puli 4.300 kuna.


 Troškovi obdukcije plaćani su uglavnom iz budžeta Državnog odvjetništva, dok je policija u nekim gradovima troškove obdukcije obavljene tijekom očevida na terenu proslijeđivala gradskim uredima za zdravstvo.

Očito nezadovoljno pozamašnim opterećenjem proračuna tužiteljstvo je provjerilo troškovnike obdukcija, te došlo do podataka da patolozi u različitim gradovima i različitim ustanovama imaju različite troškove.


Prema dostupnim podacima i u brojnim drugim zemljama razlikuju se cijene obdukcijskih postupaka ovisno o tome tko ih obavlja, no to je slučaj ukoliko obitelj pokojnika sama traži utvrđivanje uzroka smrti.