Prometno u oba pravca

Korak naprijed: U tri godine čak 2.427 manje zaposlenih u državnoj upravi

Gabrijela Galić

Foto D. ŠKOMRLJ

Foto D. ŠKOMRLJ

Prema dopunjenom planu zapošljavanja za ovu godinu u ministarstvima, državnim uredima te uredima državne uprave u županijama planirano je zapošljavanje 1.875 osoba, što je izazvalo buru u javnosti



ZAGREB  Ministarstva i državni uredi od 2012. godine do danas ukupno su zaposlila 3.234 službenika i namještenika, a svaki četvrti zaposleni posao je dobio na određeno vrijeme.


Istovremeno je u protekle tri godine iz ministarstava i državnih ureda otišlo više od 5,6 tisuća osoba kojima je prestala državna služba. Ukupno gledano, u tri godine iz tih je tijela uprave otišlo 2.427 osoba više no što ih je zaposleno. Tim brojkama valja pridodati i 115 službenika u kabinetima koji imaju specifičan status i koji nisu ubrojeni u ukupan broj novozaposlenih. Naime, riječ je o takozvanim »revolving door« službenicima, koji s politikom dolaze i s politikom odlaze. Odnosno, to je tim koji bira ministar pa oni s njim stupaju na dužnost, ali i odlaze s dužnosti. Uglavnom je riječ o glasnogovornicima, ali i dijelom savjetnicima.


Proteklih tjedana u javnosti se ponovo otvorilo pitanje zapošljavanja u državnoj upravi s obzirom na to da je Vlada objavila dopunjeni plan zapošljavanja za ovu godinu. Prema tom planu u ministarstvima, državnim uredima te uredima državne uprave u županijama u ovoj godini planirano je zapošljavanje 1.875 osoba, pri čemu je trećina tog novog zapošljavanja planirana u Ministarstvu unutarnjih poslova i to mahom zbog pripreme schengenskog režima.




Naravno, ovogodišnji plan zapošljavanja u državnoj upravi, kako to obično biva, izazvao je kritike i ponavljanje teza kako je riječ o uhljebima, bujanju državnog aparata koji i onako ništa ne radi i u kojem valja otpuštati radnike. No, koliko je doista bujao državni aparat vidljivo je i iz podataka o broju novozaposlenih u ministarstvima i državnim uredima u protekle tri godine, kao i broju službenika i namještenika koji su službu napustili, bilo zbog odlaska u mirovinu ili pronalaska posla izvan državnog sektora.


U MUP-u, koji bi u ovoj godini trebao zaposliti 628 novih službenika, primjerice, početkom godine bilo je zaposleno 25,6 tisuća službenika i namještenika. U protekle tri godine u tom je ministarstvu zaposleno 1.585 osoba na neodređeno vrijeme te 20 na određeno. Istovremeno, služba je prestala za 2.593 službenika i namještenika, odnosno danas je u tom sustavu 988 radnika manje nego prije tri godine. A kada bi MUP u potpunosti ispunio ovogodišnji plan zapošljavanja na kraju godine imao bi najmanje 360 službenika i namještenika manje nego u 2012. godini, bez uračunatog prirodnog odljeva zaposlenih.


Od ukupno 2.465 primljenih osoba na neodređeno vrijeme i 769 na neodređeno vrijeme (zbog povećanja obima posla, zamjene odustnog radnika) najviše ih je zapošljavano u MUP-u kroz trogodišnji period. No, u policiji je u trogodišnjem razdoblju bilo i najviše prestanaka službe.


Ministarstvo obrane u ovoj godini, kako se planira, trebalo bi zaposliti 20 visokoobrazovanih službenika. To ministarstvo u godinu je ušlo s 876 zaposlenih ili 697 zaposlenih manje nego prije tri godine. Naime, u promatranom periodu u MORH-u je prestala služba za 741 osoba, a istovremeno su zaposlene 44 osobe od čega jedna na određeno vrijeme.


Ministarstvo financija, pod kojim su Porezna i carinska uprava, također je jedno od ministarstava s izrazitijim odljevom radne snage u proteklim godinama. To je ministarstvo početkom godine zapošljavalo 7.458 radnika ili 526 radnika manje nego u 2012. godini. U ovoj godini, što u Poreznoj, a što u Carinskoj upravi trebalo bi popuniti 250 radnih mjesta.


U šest ministarstava danas je zaposleno više radnika nego u 2012. godini. Ministarstvo zdravlja je tako početkom godine zapošljavalo 433 osoba, osam više nego prije tri godine. Ministarstvo branitelja, pak, ima 27 radnika više nego prije tri godine, odnosno ukupno 193 zaposlena. U znanosti, obrazovanju i sportu broj zaposlenih povećan je za 20 pa je početkom godine to ministarstvo na platnom popisu imalo 311 osobu, dok je u obrtu i poduzetništvu zaposleno 111 osoba ili 19 više nego u 2012. godini, a  u Ministarstvu socijalne politike i mladih 17 je radnika više nego prije tri godine.


Ministarstvo zaštite i okoliša danas broji 277 zaposlenih, a 43 službenika tog ministarstva, kako naglašavaju, zaposlena su isključivo na poslovima vezanim za povlačenje EU sredstava. Sva su ta ministarstva kroz promatrano razdoblje ostajala bez radne snage, ali i pribavljala novu. Jedino ministarstvo koje nije zapošljavalo na neodređeno vrijeme je Ministarstvo uprave u kojem su u promatranom razdoblju na određeno vrijeme radila četiri službenika ili namještenika, dok ih je 14 napustilo službu.


Prelasci iz sustava u sustav unutar državne službe u ovim podacima nisu posebno promatrani, jer je riječ o službenicima koji su ostali na državnom proračunu. Primjerice, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava danas broji 375 zaposlenih, deset manje nego prije tri godine. Lani je to ministarstvo preuzelo 277 službenika nekadašnjeg Državnog inspektorata, a prije nekoliko godina i službenike bivšeg Ureda za socijalno partnerstvo koji danas djeluje u sklopu Ministarstva rada.