Reakcija na disciplinski postupak

Jurković: HLK pokušava ponovno uvesti verbalni delikt

Hina

NL arhiva

NL arhiva

U Hrvatsku se ponovno pokušava vratiti verbalni delikt, smatra Dražen Jurković, jer ga se proziva da je od ministra zdravlja tražio stavljanje izvan snage pravilnika o specijalizacijama i predložio ravnateljima zdravstvenih ustanova da pričekaju s primjenom pravilnika



ZAGREB Predsjednik Udruge poslodavaca u zdravstvu Dražen Jurković ustvrdio je u srijedu da se, pokretanjem disciplinskog postupka protiv njega pred Časnim sudom Hrvatske liječničke komore (HLK), u Hrvatsku ponovno pokušava vratiti verbalni delikt jer ga se proziva da je od ministra zdravlja tražio stavljanje izvan snage pravilnika o specijalizacijama i predložio ravnateljima zdravstvenih ustanova da pričekaju s primjenom pravilnika.


»Time se, po prvi puta nakon 25 godina, u Hrvatsku pokušava vratiti verbalni delikt, nečuvenim ugrožavanjem ustavnog prava na rad, prava na slobodu javne riječi i zaštitu javnog interesa«, ocijenio je Jurković.


Povjerenstvo je zaključilo da Jurković, kao liječnik i član HLK-a, nije čuvao ugled i dostojanstvo liječničkog staleža, da se nije odnosio prema kolegama kako bi želio da se oni odnose prema njemu, te se nije pridržavao propisa HLK-a i Kodeksa medicinske etike i deontologije.




Jurković je najavio da će HLK-u vjerojatno dostaviti svoje očitovanje, koje je zatraženo nakon pokretanja postupka.


Ističe, međutim, da se u HLK-u trenutno iz raznih razloga vodi više od 100 disciplinskih postupaka protiv liječnika, te da je istodobno kada i protiv njega disciplinski postupak pokrenut protiv osam ravnatelja zdravstvenih ustanova jer nisu primjenjivali pravilnik o specijalizacijama.


Prema Pravilniku o disciplinskom postupku, Časni sud HLK-a može liječniku izreći ukor, javni ukor, novčanu kaznu te privremeno ili trajno oduzeti odobrenje za samostalan rad, odnosno liječničku licencu.


Predsjednik HLK-a Trpimir Goluža u utorak je najavio da će podnijeti zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka pred Časnim sudom i protiv Milana Kujundžića, zbog njegove izjave iz predizborne kampanje u kojoj je hrvatske liječnike, tvrdi Goluža, prikazao kao neodgovorne, lijene neznalice koje ne zaslužuju svoju plaću.