SDP-ovci stali uz šefa stranke, PGS razočaran

Jovanović o Milanovićevoj snimci: ‘Kao Srbinu u Hrvatskoj, glavobolju mi zadaje jedino – HDZ’

Tihana Tomičić

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Zanimljiva je ta ljubav HDZ-a, Pantovčaka, Klemma, Vučića i Nikolića! Zar smo zaboravili što su činili i govorili Vučić i ekipa 90-ih, kaže Jovanović



Rijetki SDP-ovci željeli komentirati snimke razgovora Zorana Milanovića s braniteljima. Riječanin Željko Jovanović, kao pripadnik srpske manjine i SDP-ovac, podržao je svog predsjednika stranke.


– Jedini stil, način govora i komunikacije, rječnik koji Klemm i njegova ekipa razumiju je onaj koji je Milanović koristio u razgovoru s njima. Stoga, pomalo su licemjerne naslovnice koje vrište o nekakvoj sramoti SDP-a. Ja osobno, kao Srbin u Hrvatskoj, uz to i hrvatski branitelj, saborski zastupnik 1990. kad se stvarala slobodna Hrvatska, SDP-ovac od prvog dana, mogu se samo složiti sa sadržajem koji je Zoran Milanović izgovorio na tom razgovoru. Slažem se s Milanovićem, u Srbiji je na vlasti »ZNA SE« tko, etnotrgovci koji Srbe u Hrvatskoj koriste samo kad im trebaju za raznorazna potkusurivanja i njihove dnevnopolitičke i uskostranačke, nikada državničke interese. Uostalom zar smo zaboravili kako su se ponašali, što su činili i govorili Vučić i ekipa 90-ih u Hrvatskoj, kaže Jovanović.


Ljubav za Nikolića


– Zanimljiva je ta najnovija ljubav HDZ-a, Pantovčaka, Klemma, Vučića i Nikolića! Svima njima poručujem: o Hrvatskoj i Srbima, kao i svim građanima u Hrvatskoj, odluke se donose u Zagrebu, ne u Beogradu ili Bruxellesu. Stoga molim raznorazne kvazi-dušebrižnike od Klemma preko Hasanbegovića i Plenkovića do Vulina, Šešelja i Vučića, da mene i druge manjine u Hrvatskoj poštede svoje brige, jer sve glavobolje koje sam u Rijeci i Hrvatskoj imao kao pripadnik nacionalne manjine, imao sam i još uvijek imam samo zbog HDZ-a i njihovih satelita – kaže Jovanović u izjavi za Novi list.




U Narodnoj koaliciji ostaju na tome da su u ovom slučaju oni koji su pustili snimku za javnost glavni krivci za cijelu aferu.



Radin: Bilo je previše zla, trebamo biti odgovorni


Zastupnica albanske manjine Ermina Lekaj Prljaskaj kaže da je bila u inozemstvu, da ne zna sve detalje Milanovićeve izjave i da je ne može ni komentirati. Zastupnik mađarske manjine Šandor Juhas također je bez komentara je, kako kaže, »nije pažljivo pratio što je točno Milanović rekao«. Zastupnik srpske manjine Mirko Rašković nam je rekao: »Gospodin Milanović ima pravo na svoje mišljenje i na svoj istup. Nemam tu što komentirati.«Zastupnik talijanske manjine Furio Radin ističe da je »tema previše osjetljiva da bi se bilo koja izjava zlorabila u predizbornoj kampanji«. – Previše je zla bilo na ovim područjima, trebamo biti odgovorni i o takvim temama raspravljati izvan izborne kompeticije – kaže Radin.Bez komentara je i zastupnik češke i slovačke manjine Vladimir Bilek, jer »Milanovićeve izjave zbog posla i obaveza nije čuo«.


– Netko je snimao Milanovića u njegovoj »kući«, u SDP-u, i onda je to pustio van. Naravno da javni govor mora biti na jednoj drugoj razini. Ali, ako je Milanović i ispao naivan zato što je uopće išao na razgovor s jednim Klemom, onda su neki drugi ispali pokvareni – pa vi recite što je gore?!, – rekao nam je jučer jedan visokopozicionirani HNS-ovac i Milanovićev koalicijski suradnik.


Počasna predsjednica HNS-a i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić kaže da se u predizbornoj kampanji nažalost često govore pretjerane stvari.


– Nacionalni naboj je i kod nas, a i u zamljama u našem susjedstvu, postao gotovo standardni instrument političkog nadmetanja. Mislim da s time treba prekinuti. BiH zaslužuje svaku podršku u svojoj konsolidaciji i na svom putu prema EU članstvu. Što se Srbije tiče, naši odnosi od konca rata nisu nikada bili lošiji nego danas. To nikome nije u interesu. Srbija ima vlast kakvu su njeni građani izabrali. To vrijedi za sve zemlje. Naši odnosi se ne mogu temeljiti na simpatiji ili antipatiji, odnosno ljubavi ili mržnji. Moraju se temeljiti na racionalnom interesu – kazala je, uz ostalo, Pusić.


Govore djela, ne riječi


I kandidat SDP-a za Sabor u 6. izbornoj jedinici Bojan Glavašević slaže se da »ne komuniciramo na isti način na javnom i na sastanku koji je zatvoren za javnost«.


– I zato se ono što je rečeno za javnost i zatvoreno, ne može interpretirati na isti način. Treba ići u sadržaj, a ne zadržavati se samo na retorici. Milanović nije govorio o Srbima kao narodu nego o srpskoj vladi. Govorio je o situaciji u BiH kao onoj u kojoj Hrvatska ima važnu ulogu da tu situaciju promijeni. I – djela govore više od riječi. Ako je itko pokazao da nije nacionalist i da nije šovinist, onda je to Zoran Milanović pokazao u četiri godine svoje vlade, rekao nam je jučer Bojan Glavašević, kandidat SDP-a za Sabor u 6. izbornoj jedinici.


Glavašević kaže da je Milanović najviše učinio za prava manjina i onda kad mu je to populistički škodilo. Zauzimao se za put BiH u Europu, čak i kad je bilo velikih dilema oko toga. Ne treba podilaziti medijskoj histeriji.


Glavašević kaže da Jutarnji list nije interpretirao Milanovićev govor loše, nego zlonamjerno. Jer, ne smiju se riječi vaditi izvan konteksta. Nekorektno je i od Milorada Pupovca na takav način govoriti o Zoranu Milanoviću. – Zašto ne kritizira Vučića koji je na Palama dočekivao Šešelja s kalašnjikovom u ruci? – pita Glavašević.