Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
18. studenoga 2018.
Smirivanje strasti

Jandroković se više ne želi svađati s predsjednicom: "Bio sam napadnut, samo sam se branio"

Foto: D: JELINEK
Foto: D: JELINEK
Autor:
Objavljeno: 1. lipanj 2018. u 13:34 2018-06-01T13:34:34+02:00

Proteklih su dana, po njegovoj ocjeni, pale »teške riječi koje bolje da se ne izgovaraju na visokim dužnostima«, te je pozvao na smirivanje strasti i okretanje poslu u rješavanju izazova s kojima se Hrvatska suočava.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u petak je, komentirajući najnovije kritike predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović upućene vladajućima vezano uz demografiju i reforme, pozvao na smirivanje strasti i tenzija.

Jandroković je, odgovarajući na pitanja novinara u Saboru, odbio ulaziti u bilo kakve polemike i političke obračune, nakon što mu je početkom tjedna iz Ureda predsjednice neslužbeno poručeno da laže.

Proteklih su dana, po njegovoj ocjeni, pale »teške riječi koje bolje da se ne izgovaraju na visokim dužnostima«, te je pozvao na smirivanje strasti i okretanje poslu u rješavanju izazova s kojima se Hrvatska suočava.

»Danas neću ulaziti ni u kakve političke obračune. Zadnji put sam bio napadnut i samo sam se branio«, rekao je Jandroković koji nije odgovorio je li se prepoznao u kritikama koje je Grabar-Kitarović uputila na račun »političara zagrebačkih salona koji su se otuđili od naroda«.

Na kritike predsjednice zbog neprovođenja reformi odgovorio je da Vlada puno radi, ima dobre rezultate i treba nastaviti raditi.

»Postignuta je nagodba oko Agrokora, ostvaren proračunski suficit, rast BDP-a, čitav niz projekata povezanih s članstvom u EU od Pelješkog mosta do LNG-a, za koji vjerujem da će biti ostvaren«, rekao je Jandroković.

Vlada nije kriva za jačanje populističkih stranaka

Smatra da Vlada dobro radi svoj posao, a Hrvatskoj treba više političkog mira, treba smanjiti ideološke i političke bitke, te se usmjeriti na poboljšanje standarda građana.

Jandroković ne vidi krivnju Vlade za jačanje populističkih stranaka u Hrvatskoj.

»To je trend koji pogađa mnoge zemlje i za koji je potrebna politološka, sociološka i pravna analiza. To je novo vrijeme i trebat ćemo naći na njega odgovore. Odgovorni političari moraju nuditi rješenja i moramo se boriti za Ustav, parlamentarnu demokraciju, vladavinu prava, slobodu, zaštitu ljudskih i manjinskih prava. To su ozbiljni izazovi s kojima se moramo uhvatiti u koštac«, poručio je.

Vezano uz referendumska pitanja koja pred birače žele staviti inicijative »Istina o Istanbulskoj» i »Narod odlučuje» rekao je kako ga čudi što u Sabor već nisu dostavljeni potpisi kako bi se otklonili prigovori, koji se čuju ovih dana, da se potpisi i dalje prikupljaju.

»Ne znam ništa o tome, ali zbog transparentnosti postupka to bi bilo bolje«, rekao je Jandroković.

Pojasnio je da po proceduri prikupljeni potpisi za raspisivanje referenduma idu u Vladu, gdje će provjeriti Ministarstvo uprave.

»Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav imat će raspravu o referendumskim pitanjima i, s obzirom na oprečne stavove ustavnopravnih stručnjaka, očekujem da će taj saborski odbor od Ustavnog suda zatražiti mišljenje o referendumskim pitanjima«, rekao je Jandroković nakon sastanka Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka