Skandalozno odvajanje

Jakovina: Odlaskom u Jasenovac u siječnju Karamarko negira srpske žrtve

Tihomir Ponoš

Na Dan sjećanja na žrtve holokausta, 27. siječnja, ne bi se govorilo o Jasenovcu i time se taj ustaški režim potpuno opravdava, kritičan je prema Karamarkovoj namjeri povjesničar Tvrtko Jakovina



ZAGREB » Povjesničar Tvrtko Jakovina ustvrdio je komentirajući najavu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da će, bude li premijer, ići u Jasenovac, ali 27. siječnja na Dan sjećanja na žrtve holokausta, da se iz toga može zaključiti da ono što se dogodilo većini ubijenih u Jasenovcu, a to su bili Srbi, nije greška, greška je ono što se dogodilo Židovima. Jakovina smatra da je sve što radi politička desnica u slučaju Jasenovca pogubno, a prema posljednjim izjavama može se zaključiti da nam je mnogo jednostavnije priznati ono što se za vrijeme Drugog svjetskog rata dogodilo Židovima, nego ono što se dogodilo Srbima. Posljedica je to pogrešnog stava da su za ono što se dogodilo Židovima, odnosno holokaust, odgovorni samo Nijemci, iako Židove u Jasenovcu nisu ubijale apstraktne nego hrvatske vlasti.


   – Na Dan sjećanja na žrtve holokausta ne bi se govorilo o Jasenovcu i time se taj ustaški režim potpuno opravdava, kritičan je prema Karamarkovoj namjeri Jakovina. Za njega je odvajanje žrtava na ovakav način »apsolutni skandal«, a volio bi čuti i kakav je stav židovske zajednice u Hrvatskoj kada je o tome riječ. Podsjetio je i na izjavu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović koja je kazala da nije išla u Jasenovac jer to nije mjesto za političke govore i zapitao se »je li u tom smislu Bleiburg, gdje će predsjednica ići, mjesto za političke govore«.


   Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) Franjo Habulin nije jučer želio šire komentirati najavu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da će ako postane premijer odlaziti u Jasenovac u siječnju na dan sjećanja na žrtve holokausta.




   – Ne želim uopće komentirati pojedine izjave ili stajališta političara. Mi u SAB-u imamo jasna stajališta i odnos prema antifašizmu i jasna stajališta i odnos prema fašizmu. A što se tiče pojedinih političara neka oni sami svoja promišljanja brane činjenicama i argumentima, rekao je Habulin.