Nova Vlada prije Božića

Ivo Josipović bi Zoranu Milanoviću već u petak mogao dati mandat za sastav Vlade

Dražen Ciglenečki

Konstituira li se Sabor i izvršna vlast prije blagdana bit će to najbrže formirana vlada od 2000. godine naovamo



ZAGREB – Ne budu li se izbori morali ponavljati na nekom biračkom mjestu, za osam dana bismo mogli imati službene rezultate izbora nakon kojih počinje teći ustavni rok koji određuje da se Sabor mora konstituirati 20 dana nakon provedenih izbora.


Kako saznajemo iz DIP-a, zasad nema ni jednog biračkog mjesta na kojem bi se izbori morali ponoviti. Inače, datum eventualnih ponovljenih izbora je 18. prosinca.


   U slučaju da doista ne bude ponovljenih izbora postoji rok od 48 sati za prigovor Držanom izbornom povjerenstvu. Taj prigovor DIP mora riješiti u roku 48 sati, a na to se rješenje može uložiti žalba Ustavnom sudu, ponovo u roku od 48 sati. Konačno, Ustavni sud u roku od 48 sati mora riješiti tu žalbu.




Rezultati izbora postaju službeni nakon što se iscrpe sva pravna sredstva za zaštitu biračkog prava ili proteknu rokovi za podnošenje prigovora, odnosno žalbe. To znači da bi, ne bude li ponovljenih izbora, rezultati postali službeni najkasnije 13. prosinca, a u tom bi slučaju krajnji ustavni rok za konstituiranje novog Sabora bio 1. siječnja 2012. godine.


   Kako se, pak, može doznati iz izvora bliskih Pantovčaku, ukoliko sve bude u redu, Josipović bi Milanoviću mogao dati mandat za sastav Vlade već u petak, a u SDP-u očekuju da se u tom slučaju novi Sabor i nova vlada konstituiraju već do Božića.


To bi bila najbrže konstituirana vlada od 2000. godine naovamo, otkad je na snazi aktualni izborni sustav.