Kandidat za zamjenika istarskog župana

Ivan Herak: Jakovčić je pokušao Milanoviću ukrasti istarski SDP

Tihana Tomičić

Jakovčić naravno non-stop ide s tom tezom, da su Kajin i Milanović mjesecima spremali njegovo rušenje. Ali, to su dva procesa. Paralelno je jačalo Kajinovo nezadovoljstvo u stranci, i paralelno su se narušavali odnosi Jakovčić-Milanović. Na kraju su se ta dva procesa prirodno spojila u jednoj točki



Bivši IDS-ovac, bivši ministar turizma, bivši optuženik u 12 procesa koji su svi redom odbačeni odlukama Vrhovnog suda, Ivan Herak, danas je kandidat za zamjenika župana na listi Damira Kajina, koju podupiru i istarski SDP i HSU. 


Ivan Herak danas je poduzetnik, ali i potpisnik autobiografije »Istina s potpisom« koju će objaviti početkom ožujka, i u kojoj će ispričati što mu se sve događalo u bezbroj sudskih procesa koji su se vodili protiv njega, a prošle godine je konačno oslobođen. Za dio tih optužnica okrivljuje i šefa IDS-a Ivana Jakovčića, a iako je očigledno bio žrtva svog političkog angažmana, sada se ponovno prihvatio politike, i to u neizvjesnoj avanturi borbe protiv IDS-a u Istri u suradnji s Damirom Kajinom i SDP-om. 


Odakle vam ideja da se ponovo okrenete politici?





Čini se da su sudbine Ivana Jakovčića i vas malo previše isprepletene da biste ga uopće mogli objektivno promatrati, to je neki davni rivalitet…


– Ma dajte, pa ja sam mu pomagao sve donedavno, vodio sam ga kod Mesića, skupljao novac za njega, popravljao mu rejting… A on mi je podmetnuo dokaze protiv mene u najtežem slučaju, tzv. aferi golf. To tvrdim. To je malo patološki odnos, možda čak malo i za psihijatriju. Šalim se. 


Ja sam mislila da je vas je »ćorkirao« Ivić Pašalić.


– I on, i njegovi Markica Rebić, Brzović i slični. Geni kameni. Mnogima sam smetao.


Kako to čovjek preživi: pritvor, optužnice, 12 godina procesa, i onda – oslobođen svih optužbi?


– Sve to sad zvuči ofucano, ali ja sam od prvog dana znao da će tako završiti, oslobađanjem od svih optužbi. Znao sam da nema ničega. Evo, scenariji su u životu, pa i u politici, nevjerojatni. Zato sam siguran i da će moj Damir uspjeti. Bez IDS-a. 


Odakle vaš dobar odnos s Kajinom? Pa vi već skoro 20 godina niste u IDS-u?


– Svo vrijeme mi smo najbolji prijatelji, zajedno slavimo nove godine, idemo na skijanje, sve… Kajin me se nikada nije odrekao, i u stranci je tvrdio da sam trebao ostati, a jednom, kad sam ja bio u zatvoru, na trgu na kojemu je bio stan moje mame javno je rekao da zna, da vjeruje da sam nevin i da ću biti oslobođen. Time me kupio za sedam života. Kad nitko nije vjerovao, on je vjerovao. A Nino mi je za to vrijeme namještao optužnice!


Niste li i vi bili dobar prijatelj sa Sanaderom?


– Jesam. Prvu ponudu od Franje Tuđmana dobio sam još ’94., kad mi je nudio mjesto u ministarstvu vanjskih poslova, ali to bi značilo da je Ivu Sanadera trebao maknuti. Odbio sam, jer sam bio prijatelj sa Sanaderom. A vidite, negdje 2005-2006., kad su se protiv mene već naveliko vodili procesi, poslao sam jedan SMS Sanaderu, i on mi je odgovorio: »Kako mi se usuđuješ obraćati, tko ti je dao moj broj«, užasno se prema meni ponio… Vidite, tko bi rekao da će danas, 2013. Sanader biti na optuženičkoj klupi, a ja slobodan. Život je nevjerojatan!



– U biti, do suradnje s Damirom Kajinom je došlo spontano. Nije mi bilo nakraj pameti da se vratim u politiku. Moj jedini motiv je bio da mu pomognem u pokušaju da okupi »stare« IDS-ovce i dobije podršku. Okupili smo se na ljeto u Poreču, u restoranu »Filipini«… A onda je sve odjednom krenulo u potpuno neočekivanom smjeru: najprije smo od Damira saznali da više ne želi dalje s Ivanom Jakovčićem, potom da se želi kandidirati za župana, pa je nakon toga potpisana koalicija IDS-SDP, a onda je vrh SDP-a raspustio svoje organe u Istri, tako da je ta koalicija faktički prestala egzistirati, i na kraju je Damir Kajin dobio podršku SDP-a za svoju kandidaturu. Trebala mu je podrška. I ja mu je dajem od samoga početka. Na neki način sam »uvučen« u političku priču. Stjecajem okolnosti…Inficirani ste politikom, izgleda…


– Ma nikad nikakvo vlastohleplje nije bilo moj motiv. Ja sam primjerice na saboru IDS-a 1992. godine potukao Dina Debeljuha sa 72:28 za ulazak u Sabor, a on mi je rekao: Ja bih radije išao u Sabor. Onda sam izašao za govornicu i  rekao da mu prepuštam to mjesto… Pa sam na lokalnim izborima za gradonačelnika Poreča dobio 75 posto, a mjesto gradonačelnika sam svojom voljom prepustio Stevi Žufiću, kasnijem županu. Godine 1993.  odbio sam i dvije Tuđmanove javne ponude, najprije onu za ministra turizma, potom i onu za potpredsjednika Vlade za gospodarstvo. Sada samo mislim da su Istri potrebne promjene.


Ali, zašto bi Istri trebale promjene, to je ključno pitanje?Pa Istra je i dalje najjača regija?


– U odnosu na ekonomski potencijal koji ima, Istra stagnira. U 20 godina napravljeno je malo. Nemojmo nasjedati na te IDS-ove PR fore, na te priče o malim ruralnim mjestima, maslinama, vinu i turizmu središnje Istre. Pa to je ništa u usporedbi s onim što se moglo! A ja to mogu reći, jer ako netko poznaje Ivana Jakovčića, to sam ja. Oduvijek se znamo, zajedno smo nosili kofere u hotelu gdje mu je otac radio, još s 13 godina. IDS predvođen Jakovčićem danas funkcionira isključivo na PR konceptima, plus stara matrica o konfrontaciji s centralnom vlašću u Zagrebu. To je imalo smisla prvih 10 godina, dok su na vlasti bili Franjo Tuđman i rigidni HDZ, ali danas više ne. Uostalom, i od Tuđmana se moglo za Istru uzeti mnogo više nego što se uzelo. 


Od Tuđmana?!


– Pa da. Nije da opravdavam Tuđmana, daleko od toga, to bi bilo malo presklisko za istarski teren, ali itekako se moglo. Razgovaralo se sa Tuđmanom više od 20 puta, puno se toga moglo dobiti, bez nekih naših povratnih koncesija. No, u svakom slučaju, naročito se od 2000. do danas moglo od Zagreba dobiti puno više za Istru. Nažalost, ne mogu se sjetiti niti jednog jedinog primjera gdje je župan Jakovčić za Istru dobio nešto kapitalno. Pogledajte Brijuni Rivijeru, već godinama se čeka, i ništa. Ideja o koncesijskom konceptu projekta je utopija. Ništa od toga. Čak mi je i ministar Veljko Ostojić dao za pravo oko toga. Prvi premijer koji Istri daje je – Zoran Milanović.


Nije li Damir Kajin otpočetka bio uz Jakovčića? Kako to da ga je tek sad prosvijetlilo s kime ima posla?


– Dobro pitanje, ali odgovorit ću protupitanjem: zbog čega je Damir Kajin IDS-u bio dobar za nositi liste na svim izborima, pobjeđivati, biti kandidat za predsjednika Republike, a nije bio dovoljno dobar da bi bio IDS-ov župan?! Znate zašto? Jer Damir Kajin nije bio spreman vraćati Jakovčićeve usluge krupnom kapitalu! Kajin je igrao fer, rekao je: hajmo unutar stranke na predizbore, ali ne na način da glasaju umreženi članovi stranke, nego je tražio nezavisnu anketu među 2.000 građana Istre, pa tko pobijedi, neka bude kandidat za župana. Ali Jakovčić nije htio, znao je da bi Kajin odnio pobjedu. To dokazuju i recentne ankete koje je proveo SDP prije nego je »oženio« Kajina, iz kojih proizlazi da Kajin danas dobiva dvostruko više glasova od Flega.


(…)


Jesu li Zoran Milanović i SDP pokušali »ukrasti« Istru IDS-u i Jakovčiću?


– To su dva potpuno odvojena procesa. Jakovčić naravno non-stop ide s tom tezom, da su Kajin i Milanović mjesecima spremali njegovo rušenje. Ali, to su dva procesa. Paralelno je jačalo Kajinovo nezadovoljstvo u stranci, i paralelno su se narušavali odnosi Jakovčić-Milanović. Na kraju su se ta dva procesa prirodno spojila u jednoj točki. Nažalost, pokazalo se da je Milanović bio u pravu, da se Jakovčiću ne može vjerovati. On pruži ruku, i onda učini drugačije. Pa pogledajte Plomin 3 – sve su se dogovorili, Jakovčićeve službe izdale su potrebne dozvole, već su raspodijelili rentu, i onda se Jakovčić počeo praviti lud i čak tužio Vladu. Zato je Milanovićeva podrška Kajinu zapravo  vrlo dalekovidan i hrabar potez. Radi se o tome da je Jakovčić pokušao ukrasti istarski SDP Milanoviću, a ne obrnuto.


(…)


Kakva je vaša procjena: hoće li Kukuriku savez opstati, hoće li IDS izaći iz Vlade, ili će ga premijer morati potjerati?– Jakovčićeva taktika je da je sad dovoljno zaoštrio i sad će šutke čekati lokalne izbore, pa će se onda možda pokajnički obratiti premijeru. A druga je floskula koju pušta u javnost da bez Veljka Ostojića neće biti uspješne sezone 2013., da bez njega sve dolazi u pitanje. Naravno da nije tako. Pa utjecaj ministra turizma na broj dolazaka je minimalan, ja to najbolje znam. Ne dolaze turisti radi ministra. Nacionalnu promidžbu vodi HTZ. Opet prodaju PR. Uostalom, Veljko Ostojić je u jednom dijelu i moj proizvod, ja sam ga gurao,najprije 1993. kao člana poglavarstva Županije za turizam uz veliko Jakovčićevo protivljenje, a 1999. godine i za člana Vijeća HTZ -a. A čuo sam, uostalom, i verziju da Jakovčić zapravo želi Veljka Ostojića za župana, a ne Valtera Flegu, jer je uvjeren da Flego ne može pobijediti.Aha, a onda bi Milanović morao potražiti novog ministra turizma… A to biste bili vi?– To ste vi rekli. 

Cijeli razgovor pročitajte u Pogledu, magazinu Novog lista, u subotu, 12. siječnja 2013.