Nepravilnosti

Istraga o malverzacijama iz Jakovininog natječaja: Deset tvrtki ostalo bez EU novca, 11 pod prismotrom

Bojana Mrvoš Pavić

Je li ministarstvo Tihomira Jakovine natječaj pisalo baš za određene tvrtke, ili je svima koji su se željeli prijaviti omogućilo prijavljivanje više tvrtki, zasad nije poznato



ZAGREB Agencija za plaćanja u poljoprivredi objavila je novu listu poljoprivrednika i prehrambenih tvrtki koje će dobiti EU poticaje za ruralni razvoj te su sada poznata imena deset izbačenih tvrtki koje zbog malverzacija u natječaju provedenom za mandata ministra Tihomira Jakovine novac, ukupno 316 milijuna kuna, neće dobiti. To su četiri tvrtke u vlasništvu Žita Osijek Marka Pipunića – Argumentum Vitae, Floccus, Salami Aurea i Copadio, dvije tvrtke Zvonimira Širjana, nakon Agrokora, najvećeg proizvođača tovne junadi u Hrvatskoj – Agropromet i Širjan d.o.o., dvije tvrtke Mirka Ervačića – Osatina Grupa i Nova natura te tvrtke Moslavina proizvodi sa čazmanskog područja i peradarska tvrtka Luneta iz Ludbrega. Pored navedenih, još je 11 tvrtki bilo pod istragom, no one su osvanule na novoj listi, što znači da će poticaje dobiti i, primjerice, neke Agrokorove, ili još neke tvrtke iz Osatina Grupe Mirka Ervačića.


Nema novca


Natječaj za ruralne poticaje proveden je između veljače i travnja prošle godine, te je prva lista »dobitnika« objavljena u studenom, pri čemu je Agencija za plaćanja u poljoprivredi i nakon finalnog pročešljavanja dokumentacije zaključila kako je sve u najboljem redu. Da ipak nije, otkrila je Europska komisija koja bi projektima – investicijama za ruralni razvoj, trebala dati 85 posto sredstava. Ustanovili su da se pokušalo izigrati propise EU-a koji kažu da se prijavljena povezana poduzeća mora tretirati kao jednog korisnika. Unatoč tome, natječaj je napisan tako da su kandidati mogli prijaviti više svojih tvrtki, makar sa istim sjedištem, istom adresom i odgovornim osobama, kako bi privukli više sredstava. Neke su tvrtke osnovane samo tri mjeseca prije objave natječaja. Pod lupom Europske komisije našla se ukupno 21 tvrtka te je novom ministru poljoprivrede Davoru Romiću i Agenciji za plaćanja naloženo da provede istragu, i iz dodjele poticaja isključi tvrtke za koje su stvoreni umjetni uvjeti. Je li ministarstvo Tihomira Jakovine natječaj pisalo baš za određene tvrtke, ili je svima koji su se željeli prijaviti omogućilo prijavljivanje više tvrtki, zasad nije poznato. Činjenica je da ih je deset izbačeno s liste, a još 11 njih će dobiti sredstva, ali i biti pod »prismotrom« idućih pet godina. Dovoljno bodova za dobivanje poticaja dobilo je još 940 prijavljenih tvrtki i obiteljskih gospodarstava, no novca za sve neće biti, pri čemu su mnogi poljoprivrednici koji su na listu dospjeli u studenom, za svoje investicije nakon toga podigli komercijalne kredite, ušli u radove te im sad samo preostaje brinuti se hoće li poticaje i dobiti.


Shrvani odlukom


U kreditima je i Zvonimir Širjan iz okolice Ivanić Grada, jedan od najvećih stočara u Hrvatskoj, čije su dvije tvrtke među deset izbačenih. Kako je kazao za naš list, ne zna zbog čega su mu uskraćena ranije dobivena sredstva, ukupno oko 54,5 milijuna kuna, jer službeno rješenje Agencije za plaćanja u poljoprovredi još nije dobio, ali zna da nikakvih nepravilnosti u njegovoj prijavi nije bilo. Oba njegova poduzeća, napominje, posluju godinama, nije osnivao nove tvrtke radi natječaja, i sve je odradio prema pravilima.


»Ali novac će, za razliku od moje nove farme kod Brinja – jedine na potezu od Karlovca do Zadra – sad dobiti neke tvrtke u Zagrebu i drugim urbanim sredinama, njima je potrebno što više za ruralni razvoj. Vjerujem da je, iz perspektive Zagreba, Maksimir, na primjer, ruralna sredina«, sarkastičan je Širjan, ogorčen i, ističe, »jadan zbog ovakve sramotne odluke«. Njegova obitelj, priča nam, kod Ivanić Grada diže novu farmu za četiri tisuće grla, ušla je u kredite, kod Brinja je projekt farme za još 2.800 grla doveden pred uporabnu dozvolu, a sad ranije odobrenih novaca za njega više nema. »Ne znam koji su razlozi tome, zadužili smo se, i ako Brinje nije ruralna sredina, i velika farma na 700 metara nadmorske visine, onda zaista ne znam što je to! Ništa me ne pitajte, potpuno sam shrvan«, kazao nam je Širjan.