Ipak neće biti Napulj

Šipraka: Pazin dobiva novo odlagalište otpada

Hina

Direktor pazinskog komunalca Dragan Šipraka rekao je da su medijska izvješća o tome da to poduzeće nema dozvolu za odlaganje otpada netočna s obzirom na to da nijedna tvrtka ne može imati dozvolu za gospodarenje otpadom ako nema odgovarajuće odlagalište



“Deponij je uvjet za dozvolu”, istaknuo je Šipraka i dodao kako se novo odlagalište prostire na 2,2 hektara zemljišta, ima nepropusnu geotekstilnu podlogu, lagunu za ocjedne vode i tri ispuha za plinove. Osim toga, rekao je, ima prilazni i protupožarni put te zadovoljava sve uvjete i propise Republike Hrvatske i Europske unije za sanitarno odlaganje otpada.


Šipraka je podsjetio da je vrijednost novog odlagališta 2,8 milijuna kuna, od čega je 40 posto financirao Fond zaštite okoliša, a ostatak, počevši od 1. siječnja 2012., osigurali su grad Pazin i susjedne mu općine koje će se koristiti uslugama tog odlagališta. Tim je novcem sanirano odlagalište koje je bilo na tome mjestu i opremljeno je novo, spremno za prihvat 42.000 tona otpada.


Rekao je da će sanacija starog odlagališta koje je tik do novoga početi za dva tjedna te je poručio da Pazin “neće biti Napulj, ali ni Napulj neće biti Pazin jer imaju deponij po svim europskim standardima”.