Mučna priča

Inspektori HZZO-a u Dječjoj bolnici: Uprava DB Srebrnjak kazneno prijavila Ministarstvo zdravlja

Ljerka Bratonja Martinović

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

U prijavi stoji da je poslovnu dokumentaciju bolnice nepoznata  osoba iz Ministarstva zdravlja, bez suglasnosti DB Srebrnjak, predala konkurentskim ustanovama, Rebru i Klaićevoj. Dokumenti su o Centru translacijske medicine vrijednom 60 milijuna eura, koji bi se osnovao uz pomoć EU fondova



Inspektori HZZO-a ušli su jučer u Dječju bolnicu Srebrnjak, nakon što je bolnička uprava kazneno prijavila  Ministarstvo zdravlja zbog neovlaštene predaje povjerljive dokumentacije o njihovom EU projektu konkurentskim ustanovama, Rebru i Klaićevoj bolnici. Nastavak je to mučne priče o nastojanju DB Srebrnjak da uz pomoć EU fondova osnuje Centar translacijske medicine vrijedan 60 milijuna eura. Već odobreni EU projekt ministar Dario Nakić stopirao je u svibnju, uz obrazloženje da se radi o vrlo skupom projektu, te da treba utvrditi može li to zdravstveni sustav dugoročno financijski podnijeti.



»Inspekcija  slučajno kad i  kaznena prijava«


 Dolazak inspekcije na Srebrnjak, tvrde u HZZO-u, posve slučajno se poklopio s objavom kaznene prijave ravnatelja dr. Bore Nogala protiv resornog ministarstva. – U DB Srebrnjak trenutno provodimo djelomičnu kontrolu nakon već provedene kontrole, kojom će se utvrditi jesu li otklonjene prethodno utvrđene nepravilnosti. Nakon toga bit će izrađeno izvješće o kontroli – kažu u HZZO-u, uz napomenu da se nalazi inspekcije smatraju poslovnom tajnom.


Oznaka »povjerljivo«


Poslovnu dokumentaciju s oznakom »povjerljivo«, tvrdi se u prijavi, nepoznata je osoba iz Ministarstva zdravlja bez suglasnosti DB Srebrnjak predala konkurentskim ustanovama i  fakultetu koji su u sukobu interesa, s mogućim ciljem preuzimanja projektne dokumentacije i izrade istog ili sličnog projekta.




– Ni u snu nisam očekivao da će nam se ovo dogoditi. Naš je projekt oduševio EU recenzente, ocijenili su ga najboljim. Ne može sada njegovu kvalitetu procjenjivati naša konkurencija, direktno zainteresirana da bude ispred nas, koja je pred više godina neuspješno aplicirala za isti projekt – poručuje ravnatelj DB Srebrnjak, Boro Nogalo, koji ne isključuje mogućnost da se radi o pokušaju premještanja projekta, a time i novca EU fondova, u druge zdravstvene ustanove.


Iz Ministarstva zdravlja odgovaraju da se projekt Centra za translacijsku medicinu Srebrnjak »ni u kom slučaju ne zaustavlja«, ali očito ne namjeravaju podržati planirano proširenje DB Srebrnjak na nove djelatnosti.  


– Ministarstvo zdravlja podržava predložene zdravstvene programe u okviru navedenog projekta koji bi uključivali istraživački rad u području bazičnih i kliničkih ispitivanja novih dijagnostičkih terapijskih postupaka u okviru registriranih djelatnosti ustanove, na području alergijskih bolesti i astme u dječjoj populaciji – navode iz Ministarstva zdravlja, gdje tvrde kako ne znaju ništa o kaznenoj prijavi. Nositelj projekta je, dodaju, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), koje donosi odluku o realizaciji projekta, dok će se Ministarstvo zdravlja očitovati po pitanju medicinskih sadržaja.


Dva cilja


U upravi KBC-a Zagreb i upravi Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj tvrde da nisu dobili povjerljivu projektnu dokumentaciju o gradnji translacijskog centra Srebrnjak.



U projekt uloženo već 25 milijuna kuna


U pripremu projekta osnivanja  Centra translacijske medicine već je uloženo 25 milijuna kuna. Novi centar obuhvaćao bi područje kirurgije, torakalne kirurgije, kardiologije, intenzivnog liječenja, reumatologije i alergolgije, a preuzeo bi dio malih pacijenata koji danas odlaze na liječenje u inozemstvo, te zaposlio stotinjak liječnika i medicinskih sestara. Ravnatelj DB Srebrnjak Dr. Boro Nogalo nada se da će dobiti priliku osobno prezentirati ministru Dariju Nakiću projekt i njegovu korist za zdravstveni sustav, jer bi uz 20 do 30 posto veći budžet mogli postati regionalni centar za spomenute medicinske djelatnosti.



– Nismo dobili na uvid spomenute materijale, niti je itko od nas tražio mišljenje o navedenom predmetu. Izgradnja Centra za translacijsku medicinu ni na koji način ne kolidira s interesima naše klinike. Trenutno nemamo interesa za izgradnju Centra za translacijsku medicinu, a u ovome trenutku uprava i djelatnici KDB usmjereni su ka samo dva cilja – prije svega izgradnji nove, nacionalne, sveučilišne dječje bolnice, i drugo, da za to vrijeme djeci Zagreba, Hrvatske i regije omoguće dostupnost najkvalitetnije medicinske skrbi poboljšavanjem postojećih uvjeta racionalno i u skladu s mogućnostima – kaže Zoran Bahtijarević, v.d.ravnatelja Klinike. Klaićeva i Srebrnjak, dodaje, ni na koji način nisu konkurentske ustanove, jer su oni  nacionalna dječja bolnica s cjelovitim programom medicinske skrbi za djecu, a Srebrnjak gradska bolnica za plućne bolesti djece, te im je zajednički interes zdravlje djece.