Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 6
Sutra: 17° 17° 6
23. rujna 2019.
Internetske kladionice

Inozemni priređivači klađenja na štetu hrvatskog sporta

Foto Roni BRMALJ / NL arhiva
Foto Roni BRMALJ / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 7. travanj 2016. u 17:25 2016-04-07T17:25:17+02:00

Napomenimo da trenutno u Hrvatskoj pravo priređivanja igara na sreću i klađenja ima sedam trgovačkih društava od mogućih 20, dok je broj nelegalnih priređivača višestruko veći

ZAGREB  Internetsko klađenje putem inozemnih priređivača ne samo da dovodi u neravnopravan položaj domaće priređivače, već i izravno nanosi štetu Državnom proračunu i hrvatskom sportu, koji ostaju bez značajnih sredstava, rečeno je u četvrtak na sjednici Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), na kojoj je razmatran sustav financiranja javnih potreba u sportu.  

»Iako članak 68. Zakona o igrama na sreću izričito zabranjuje priređivanje igara na sreću inozemnim priređivačima, treba istaknuti kako oni nesmetano posluju u Republici Hrvatskoj čime krše zakon. Time što ne plaćaju nikakve naknade, poreze i ostala davanja, a njihovi se prihodi odlijevaju u inozemstvo, ne samo da dovode u neravnopravan položaj domaće priređivače već i izravno nanose štetu Državnom proračunu i hrvatskom sportu, koji ostaju bez značajnih sredstava.

Napomenimo da trenutno u Hrvatskoj pravo priređivanja igara na sreću i klađenja ima sedam trgovačkih društava od mogućih 20, dok je broj nelegalnih priređivača višestruko veći. Jedan od uvjeta koji domaći priređivači internetskog klađenja moraju zadovoljiti je da otvore 50 uplatnih mjesta i zapošljavaju 100 radnika, tako da se gubitak zbog inozemnih priređivača za Državni proračun očituje i kroz nezapošljavanje radnika, te neplaćanje plaća i doprinosa«, istaknuo je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Vijeće je imenovalo vodstvo Misije na Igrama XXXI. olimpijade Rio 2016. godine, na čijem čelu će biti pomoćnik glavnog tajnika HOO-a za olimpijski program Damir Šegota. Njegovom zamjenicom imenovana je Petra Nosso, dr. Dinko Pivalica bit će šef zdravstvenog tima, a 'press attache' glasnogovornica HOO-a Manuela Sentđerđi Čorković.

U Program potpore sportskim ekipama u predolimpijskom kvalifikacijskom ciklusu (Razvojni program V) Vijeće je uvrstilo mušku košarkašku seniorsku reprezentaciju koja u srpnju u Torinu ima mogućnost izboriti nastup na OI Rio. Aleksandar Petrović, novi izbornik i trener pod čijim je vodstvom hrvatska košarkaška reprezentacija osvojila posljednju medalju na velikom natjecanju, 1995. godine na Europskom prvenstvu u Ateni, uvršten je među trenere ekipnog olimpijskog sporta čiji rad sufinancira HOO.

Status evidentnih olimpijskih kandidata službeno je potvrđen bacačici koplja Sari Kolak, koja hicem od 62,75 metara olimpijsku normu ispunila na Otvorenom zimskom bacačkom prvenstvu u Splitu, zatim plivačici Matei Samardžić, strijelkinjama Mariji Marović i Tanji Perec, jedriličaru u klasi RS:X Luki Mratoviću, a u muškoj vaterpolskoj reprezentaciji Ivan Buljubašić je zamijenio Frana Paškvalina. Dosad je ukupno 50 hrvatskih sportaša izborilo pravo nastupa na Olimpijskim igrama u Riju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.