Parada ponosa

I ministar policije Ranko Ostojić dolazi na splitski Gay Pride

Ana Raić Knežević

Prisustvo Ranka Ostojića trebalo bi biti jamac da će policija uspjeti zaštititi sudionike. Sudjelovanje je najavila i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić

ZAGREB Mjesec dana prije Drugog Split Pridea, manifestacije kojom se traži zaštita LGTB osoba, povorke ponosa što će 9. lipnja krenuti splitskim ulicama, crkveni velikodostojnici već su se potrudili odaslati »nauputak« vjernicima kako im se valja naspram povorke odnositi. Kako su prenijeli mediji, don Ante Mateljan, profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta, našao je u blagadnu Svetog Dujma povoda da se obračuna s Prideom. Mateljan je poručio kako se radi o antiprocesiji koja je vrijeđanje kršćanskih vrednota, te tome dodao kako vjernik ne mora podnositi takvo izrugivanje.   

Bačena rukavica




U udrugama Kontra, Iskorak i Domine odlučili su kako na izrečeno na proslavi Svetog Dujma neće reagirati. Kako nam reče Mirjana Kučar iz udruge Domine, bitno je da pripreme teku kako je planirano, a organizatori će se oglasiti pred samu povorku. No, koliko god bili problematični stavovi don Ante Mateljana, činjenica da se Crkva i opet nije libila mjesec dana prije odrediti naspram povorke rukavica je u lice aktualnoj političkoj garnituri, poglavito vladajućoj. Njihov stav se, barem za sada, ili ne zna, ili je sramežljivo skriven iza prava svakog pojedinca da sam odluči ide li u Split, ili ne.


Tako na pitanje hoće li netko iz Vlade, odnosno tko će iz Vlade, ići na Drugi Split Pride, glasnogovornica Vlade Ivana Grljak odgovara kako je još prerano govoriti o tome tko će 9. lipnja sudjelovati na Prideu. U svakom slučaju, bit će to individualna odluka svakog ministra, kazala nam je Grljak. Za sada se zna da će u povorku ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić koja se ni do sada nije libila borbe za prava LGTB osoba.



Novinar i publicist Zlatko Gall, koji je lani bio u povorci, kritičan je prema stavu vlasti i Crkve prema paradi ponosa.    – Gay pride nije pitanje ni homoseksualnih ni heteroseksualnih sklonosti, ni seksualnosti uopće, već prava na život dostojan čovjeka. Ukoliko to ni ove godine ne shvaćaju ljudi koji vode Hrvatsku, tada se možemo zapitati je li ova država dio europske demokratske tradicije i pripada li svijetu u kojem biti drugačiji nije zločin. Za Crkvu Gall poručuje da se temom homoseksualnosti pozabave unutar sakristija i sjemenšita, a ne da se bave paradom ponosa.




Na Pride će, kako je potvrdio jučer za Novi list, doći i ministar policije Ranko Ostojić što bi trebao biti jamac da će ove godine policija uspjeti zaštititi pravo na javno okupljanje LGTB osoba i da neće biti kamenovanja povorke viđenog lani. Ostali još imaju vremena za donijeti svoje individualne odluke.


Odluku je zato donio predsjednik Ivo Josipović. Predsjednik je, naime, prije koji dan primio izaslanstva udruga Kontra, Iskorak i Domine i najavio svoju potporu. U Split doći neće zbog drugih obveza, ali će potporu dati video porukom. No, je li video poruka dovoljno snažna i transparentna potpora!?


Nema pomaka


Profesor Žarko Puhovski smatra kako je predsjednik napravio dobro, odnosno kako je dobro da podršku daju institucije države, a ne pojedini političari. Pojašnjava, naime, kako kod nas nije postignut konsenzus o tome da je politički pristojno podržati pravo svakog da se bori za svoje ciljeve i onda kad se s tim ciljevima ne slažete, pa bi svaka politička podrška inducirala i političko odbijanje.


Tema ovogodišnje splitske povorke koja će se održati pod sloganom »Jednake/-i pred zakonom!« pravo je na obiteljski život istospolnih parova. Ista kao i lani, jer u godinu dana na tom području nije bilo nikakvih pomaka.