Daleko od plemenitih ciljeva

Hrvatski “psi rata” u Ukrajini: Rame uz rame s Hitlerovim sljedbenicima

Ladislav Tomičić

Azov, jedinica u kojoj se bore hrvatski dragovoljci

Azov, jedinica u kojoj se bore hrvatski dragovoljci

»Naši dečki« u Ukrajini ratuju s neonacistima i nacionalistima iz brojnih europskih zemalja. Suborcima su – ili barem uvjerljivoj većini njih - zajednički radikalni politički stavovi i želja da Ukrajinu i cijelu Europu skroje po mjeri svog radikalnog razmišljanja



Nekoliko hrvatskih medija minulog tjedna objavilo je vijest o odlasku nevelikog broja hrvatskih građana u Ukrajinu u svojstvu »pasa rata«.  Dobrovoljce spremne položiti život na oltar ukrajinske cjelovitosti skuplja Gaston Besson (47), kojeg mediji predstavljaju kao »francuskog ratnika, hrvatskog zeta i dobrovoljca iz Domovinskog rata, koji se sada bori na ukrajinskoj fronti«.


Gaston je, informiraju mediji hrvatsko građanstvo, danas »koordinator bataljuna Azov, jedne od dobrovoljačkih postrojbi desničarske stranke Desni sektor u Ukrajini«. Prvi izvještaji o hrvatskim »psima rata« u ukrajinskoj vojsci, točnije u paravojnoj jedinici koja je kasnije priključena službenim oružanim snagama, bili su prefarbani »plemenitim nijansama sive«.


Jedan je ostavio suprugu i dijete kako bi pomogao ukrajinskom narodu, drugi kaže da za svoj »rad« ne prima plaću, nego se na odlazak u Ukrajinu odlučio iz plemenitih pobuda, treći kaže da se radi o čistom idealizmu, a u sve te priče utkana je priča o tome kako situacija u Ukrajini podsjeća na Hrvatsku ’90-ih, odnosno kako se »naši dečki«, uz ostalo, idu boriti protiv srpskih »četnika«, zapravo »pasa rata« iz susjedne države koji ratuju za interes proruskih separatista.




U novinskim izvještajima o »našim dečkima u Ukrajini« prešućeno je mnogo toga, a informacije koje daju potpunu sliku motiva dijela hrvatskih dobrovoljaca za sudjelovanje na istoku dane su na malim Internet portalima, poput onog koji se nalazi na adresi bilten.org.


 Da bismo upotpunili spomenutu sliku, za početak nam najprije valja reći riječ dvije o Azovu, jedinici u kojoj se bore hrvatski dragovoljci. Ovu jedinicu su kao paravojnu organizaciju ustrojile radikalne desničarske organizacije, da bi uslijed ratnih potreba ona bila priključena ukrajinskoj Nacionalnoj gardi, koja je pod ingerencijom ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova. Njezin zapovjednik Andriy Biletsky ujedno je i jedan od vođa neonacističke političke organizacije Nacional-socijalistička skupština. Ovu organizaciju (The Social-National Assembly of Ukraine – S.N.A.) Wikipedija opisuje kao ultra nacionalističku i neonacističku organizaciju osnovanu 2008. godine, koja promovira nacional-socijalističku ideologiju, a cilj joj je izgradnja nacional-socijalističke države.


Opširnije u današnjem prilogu Pogled