Zajedno za jednakost

Hrvatska i Crna Gora poduprle borbu za prava LGTB zajednice

Hina

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i crnogorski ministar vanjskih poslova Igor Lukšić su u Dubrovniku, na rubu Croatia Foruma, potpisali zajedničku izjavu o potpori dviju država zaštiti prava pripadnika LGBT zajednice



DUBROVNIK Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i crnogorski ministar vanjskih poslova Igor Lukšić su u Dubrovniku, na rubu Croatia Foruma, potpisali zajedničku izjavu o potpori dviju država zaštiti prava pripadnika LGBT zajednice.


»Ovo ima sasvim konkretan cilj – da ohrabrimo one koji se bore za prava te zajednice da nastave s borbom, a država će im u tome pomoći«, rekao je nakon bilateralnog sastanka s hrvatskom kolegicom crnogorski ministar Lukšić.


Izrazivši veliko zadovoljstvo potpisivanjem izjave, Lukšić je ocijenio da »i na taj način pridonosimo promociji istinskih europskih vrijednosti«.»Jako poštujemo velike integracijske izazove, ali i uspjehe koje je imala Hrvatska u procesu pristupanja EU i koji su od neprocjenjivog značenja za Crnu Goru. Time stvaramo uvjete da transponiramo ta iskustva i borbu za civilizacijske vrijednosti kad je Crna Gora u pitanju«, rekao je Lukšić. Govoreći o potpisanoj izjavi, ministrica Pusić podsjetila je da je prije ulaska u politiku bila aktivna u nevladinim organizacijama, osobito udrugama za zaštitu ljudskih prava.»Iz tog iskustva proizlazi da je najvažnije ono ljudsko pravo za čije kršenje u nekom društvu postoji najveća tolerancija. Zalažući se za prava ove specifične zajednice zalažemo se za poštivanje ljudskih prava i borbu protiv diskriminacije općenito«, kazala je Pusić.

»Također se zalažemo za postavljanje granica državi. Čovjek može imati kakvo god hoće mišljenje osobno, ali mora postojati granica do koje država smije sezati u privatnu sferu pojedinca, odnosno do koje se smije dopustiti državi da odlučuje umjesto pojedinca. To je slučaj i s borbom za LGBT zajednicu«, ustvrdila je.




Kao treću važnu stvar napomenula je da je to pravo prvi put otvoreno spomenuo »otac moderne države i moderne demokracije John Stewart Mill koncem 19 stoljeća, ali mi smo i dalje tek na putu da ga u potpunosti ostvarimo i time pokažemo da ne želimo društva koja diskriminiraju svoje članove zbog izbora životnog stila, nacije, rase, boje, spola, dobi ili regionalne pripadnosti«.


Rekavši da je Hrvatska daleko od idealne zemlje u tom pogledu, Vesna Pusić ocijenila je da je ipak «među rijetkim europskim zemljama čijih je pet ministara u vladi sudjelovalo na Gay Prideu u Splitu i to je proizvelo razliku».