Novi potez ministra

Hasanbegovićev udar na novine talijanske manjine: Dnevniku La Voce del popolo prijeti gašenje

Tihana Tomičić

Edit godišnje od hrvatske države dobiva od 5 do 7 milijuna kuna, veći dio od Ureda za nacionalne manjine, a manji od ministarstva, što pokriva oko dvije trećine budžeta, no svake godine sve manje



Udar ministarstva Zlatka Hasanbegovića na nevladine udruge dobio je novu neugodnu posljedicu: teška kriza potresa izdavačku kuću Edit, jedinu koja izdaje dnevni list na talijanskom jeziku La Voce del popolo, jer je Ministarstvo kulture drastično smanjilo dotacije. Nakon što su najavljena masovna otpuštanja, za danas je sazvano Upravno vijeće Edita, a prije toga i skupština Sindikata novinara i Radničkog vijeća gdje su pozvani čelnici Talijanske unije, Furio Radin, Maurizio Tremul i cijelo Upravno vijeće.


Teška situacija


Sindikat novinara Edita uputio je molbu za pomoć Sindikatu novinara Hrvatske (SNH). »Novinsko-izdavačka ustanova Edit nalazi se u vrlo teškoj financijskoj situaciji i prijeti joj zatvaranje. U ovom trenutku su plaće smanjene za 20 posto i upitno je što će se dogoditi sa sljedećom i da li će uopće biti isplaćena. Naime, s uspostavom nove Vlade, Ministarstvo kulture je smanjilo dotacije prema Editu za punih 50 posto, a Ured za manjine za 10-15 posto. Uza sve to, uplata dotacija kasni zbog aktualne blokade Ureda za manjine od strane Državne revizije. Nastali su problemi i s dotacijama iz Italije. Do sada su poduzete sve moguće mjere kako ne bi došlo do smanjenja plaća: smanjen je broj stranica dnevnika La Voce del Popolo s 32 na 24, prekinuta je suradnja s vanjskim suradnicima, godinama se ne isplaćuju božićnice, K15, dar za djecu i zakinuti smo za niz materijalnih prava predviđenim Pravilnikom o radu. Osim smanjenja plaća prijeti nam drastično smanjenje broja zaposlenih – čak i do 50 posto – uglavnom novinara, stoji u pismu SNH-u.



Zastupnik talijanske manjine i predsjednik Talijanske unije Furio Radin kaže da će slučaj komentirati tek nakon današnjeg sastanka Upravnog vijeća, no da su izjave ministra Zlatka Hasanbegovića deplasirane, jer se 10 godina sredstva doznačuju putem Ministarstva kulture i nije bilo najave da će se s tom praksom prestati. Očekujem obrazloženje ministra, poručuje Radin.– Talijanska manjina je obaveza RH. Italija dotira, ali nije obavezna, a manjina je obaveza hrvatske države. Uostalom, novci za Edit sigurno nisu veliki novci za hrvatsku državu. Tu treba biti osjetljiv, u pitanju su i međudržavni odnosi. Mi ćemo u Editu reducirati troškove maksimalno, ali borit ćemo se za Edit i La Voce del popolo, rekao nam je jučer Furio Radin, vidno iznenađen Hasanbegovićevim izjavama.




Kako objašnjavaju, osnivač Edita je Talijanska unija koja, po saznanjima sindikata, pokušava pronaći rješenje za izlazak iz ove teške krize, međutim stav Upravnog vijeća Edita je da se broj zaposlenih smanji za bar 50 posto, pišu editovci.


– Dakle, dnevniku La Voce del Popolo, koji kontinuirano izlazi više od 70 godina, koji između ostalog ima povijesnu važnost i koji predstavlja jedinstvenu okosnicu za talijansku manjinu u Hrvatskoj i Sloveniji – okosnicu koju bi trebalo zaštititi i sačuvati u ovoj Europskoj uniji koja promovira prava nacionalnih manjina, prijeti zatvaranje. Jedan takav scenarij može se desiti svakog časa jer se iz dana u dan situacija mijenja, na gore. Naš kolektiv to ne može i ne želi ni u kom slučaju dozvoliti i spremni smo učiniti sve što je u našoj moći da se pronađe najbezbolnije rješenje. Nadležne institucije imaju obvezu poduzeti sve potrebne mjere ne bi li se spasilo Edit i naš dnevnik La Voce del popolo, ali ne na štetu zaposlenika, stoji u pismu sindikalne podružnica Edita.


Zabrinuti u SNH-u


Podršku im je dao i Sindikat novinara Hrvatske. »Izražavamo duboku zabrinutost zbog najnovijeg stanja u Novinsko-izdavačkoj ustanovi EDIT. Smanjenje dotacije za punih 50 posto od strane Ministarstva kulture, te za 15-ak posto od strane Ureda za manjine, smatramo krajnje nepotrebnim i potpuno promašenim načinom štednje sredstava baš na zakidanju tradicionalnog dnevnika talijanske nacionalne manjine, jer to Hrvatskoj neće donijeti značajniju uštedu, ali će joj nanijeti značajnu štetu«, stoji u pismu podrške koje potpisuje predsjednik SNH Anton Filić.


Edit godišnje od hrvatske države dobiva od 5 do 7 milijuna kuna, veći dio od Ureda za nacionalne manjine, a manji od ministarstva, što pokriva oko dvije trećine budžeta, no svake godine sve manje, kako kaže čelnik Edita Errol Superina, koji nije optimističan.


– Nije samo Ministarstvo kulture smanjilo dotacije, od MZOS-a za tiskanje udžbenika ove godine nismo dobili ništa, a još su nam dužni 600.000 kuna iz 2015. godine. Bio sam kod ministra Šustara i rekao je: sutra, ali od tog sutra prošla su već dva mjeseca. Nitko se ne javlja, mi jednostavno ne znamo na čemu smo, kaže Superina.