"Saslušanje" na saborskom Odboru

Hasanbegović otkrio da Ministarstvo više neće financirati medije, Odbor mu dao za pravo

Hina

Foto D. Jelinek

Foto D. Jelinek

Iako neki neutemeljeno misle da ću sada imenovati novo povjerenstvo sastavljeno od ideoloških antipoda i novac usmjeriti u suprotnom smjeru, moje je načelno stajalište da nema potrebe za nastavkom novčanog podupiranja bilo kojeg neprofitnog medija, rekao je Hasanbegović



Saborski Odbor za medije zaključio je u petak kako je ministar kulture Zlatko Hasanbegović odluku o razriješenju Stručnog povjerenstva za neprofitne medije donio sukladno svojim zakonskim ovlastima.


Za takav zaključak izjasnila se većina članova Odbora, odnosno od njih 13, ‘za’ ih je glasovalo sedam, četiri protiv, a dva suzdržana.


Ministar Hasanbegović nije govorio na kraju sjednice, no ranije je rekao da nema potrebe za nastavkom novčanog podupiranja bilo kojeg neprofitnog medija putem medijske politike Ministarstva kulture. Ako Vlada ocijeni da je to podupiranje potrebno, postoje i drugi modaliteti, rekao je Hasanbegović ostajući pri odluci o razrješenju Povjerenstva.




Poručio je i kako na njegovu odluku nije utjecalo pismo udruge U ime obitelji s kritikama na rad Povjerenstva za neprofitne medije.


Odbor je spomenuti zaključak donio nakon polemične rasprave na koncu koje je HNS-ov zastupnik Goran Beus Richembergh prijetio i napuštanjem sjednice nezadovoljan što mu predsjednik Odbora Andrija Mikulić ne dozvoljava replicirati na izlaganje.


Uvodite staljinističke metode, optužio ga je Beus Richemberg, što je Mikulić odbacio, tumačeći kako je već zaključio raspravu.Ministar kulture Zlatko Hasanbegović danas se na sjednici saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije izjasnio o svojim motivima za prvi potez koji je poduzeo dolaskom na dužnost – ukidanju Povjerenstva za neprofitne medije.

Presudnu ulogu je, tvrdi, imao novi proračun i nova medijska strategija, budući ga stara, naveo je, ni na koji način ne obvezuje.


– Iako neki neutemeljeno misle da ću sada imenovati novo povjerenstvo sastavljeno od ideoloških antipoda i novac usmjeriti u suprotnom smjeru, moje je načelno stajalište da nema potrebe za nastavkom novčanog podupiranja bilo kojeg neprofitnog medija putem medijske politike Ministarstva kulture. Ukoliko vlada donese odluke da je to potrebno, postoje drugi resori i modaliteti, rekao je Hasanbegović, istaknuvši kako ovo saslušanje pred Odborom smatra svojevrsnim presedanom


Kaže kako je u pozadini problema medijska politika njegove “predčasnice Zlatar Violić”, čija je najava izrade nacionalne medijske politike i pretpostavki za pluralističan medijski prostor, ostala tek u sferi lijepih želja i beživotnih teorijskih elaborata kakvih je “u Ministarstvo zatekao na desetke”.


– Provedbu projekata su otpočetka pratile brojne kontroverze, učestale optužbe za sukob interesa članova povjerenstva, tipa partneri i partnerice u uredništvu tih istih medija., otvorena ili prikrivena suradnja, povezanost vidljiva ili nevidljiva, javne svađe, polemike, kritike za nepotizam, klijentelizam, nejasna mjerila, sektaštvo, ideološku uskogrudnost, dodjela sredstava mimo natječaja diskrecijskom odlukom ministrice. Tu su bile i izjave članova Povjerenstva tipa “Kad dođu vaši, vi ćete dobiti sredstva”. Promašena je svrha samog projekta, jer je i površnom promatraču vidljivo da su se podupirale isključivo ideološke platforme jednog usmjerenja, što je samo po sebi negacija medijskog pluralizma, dodao je i nastavio da se praksa u ovoj godini trebala još jače nastaviti tako da bi neprofitni mediji umjesto tri milijuna kuna dobili šest.


– Ključno za moju odluku bilo je to što ulazimo u novu proračunsku godinu i za povjerenstvom kao takvim više nema potrebe, neovisno potpuno o mom osobnom mišljenju o njegovom sastavu, zaključio je Hasanbegović.