Zbog prijetnji otkazima

HND traži smjenu Uprave i uredništva HTV-a

Siniša Pavić

Na Dan slobode medija jedino u Hrvatskoj kažnjen novinar za izgovorene riječiZbog prijetnje opomenama i otkazom novinarkama HTV-a Elizabeti Gojan, Maji Sever i Leli Knežević od strane Uprave HRT-a i to zbog zbog istupanja u javnosti bez dozvole nadležnih, HND i SNH uputili su i pismo Europskoj federaciji novinara



Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske sazvali su u ponedjeljak tiskovnu konferenciju zbog, kako rekoše, novog skandala na Hrvatskoj televiziji.


Zbog prijetnje opomenama i otkazom novinarkama HTV-a Elizabeti Gojan, Maji Sever i Leli Knežević od strane Uprave HRT-a i to zbog zbog istupanja u javnosti bez dozvole nadležnih, HND i SNH uputili su i pismo Europskoj federaciji novinara, Organizaciji za zaštitu medija u jugoistočnoj Europi i Reporterima bez granica.


Pravo na slobodu govora nisu u prostorijama HND-a došli braniti samo govornici.




Podršku su došli dati primjerice i Mladen Stubljar, Aleksandar Stanković, Gordana Mrđen, Zvonko Varošanec, Velimir Đuretić, Goran Rotim, Mirna Zidarić, Domagoj Novokmet, Hrvoje Zovko, Zorana Šprajc…


– Od Ministarstva kulture i Hrvatskog sabora tražimo da spriječe osvetu Uprave i dijela uredništva HTV-a. Jedino njihovim smjenima i dugo očekivanim izmjenama Zakona o HRT-u može se spriječiti daljnja šteta koja se nanosi HTV-u i javnosti – kazao je Duka.



Priopćenjem su se oglasili i s HRT-a. U njemu se navode sporne izjave Elizabete Gojana, te članci Pravilnika o radu i Etičkog kodeksa koje je prekršila. »HRT-a smatra da nijedna funkcija pa tako ni funkcija Predsjednice Izvršnog odbora Ogranka HND-a na HTV-u ne može značiti dozvolu za omalovažavanje, uvrede, klevete, neistine i govor mržnje. Dapače, HND bi trebao promicati upravo suprotne vrijednosti«, poručuju s HRT-a.



Predsjednik SNH Anton Filić prisavski slučaj stavio je u širi kontekst, podsjetivši primjerice na otkaz što ga je u business.hr-u dobio sindikalni povjerenik Ante Pavić jer se drznuo Paulu Vandorenu kazati kako poduzeće ne uplaćuje doprinose.


– Jasno je da našim poslodavcima nije u interesu da novinari kritički nastupaju. Ove skandalozne odluke s opomenam na slikovit način daju odgovor na pitanje zašto smo na 83. mjestu po slobodi medija na svijetu – kazao je Filić.


– Ovdje je doslovno riječe o monitiranim procesima. Za neke su uvijek nedostajali dokazi, čekalo se da pravna država odradi svoj posao. Zanimljivo kako su kolegice Gojan i Sevar giljotinirane bez suda i pravne procedure, bez ikakvog pogotovo profesionalnog razloga – kazala je Sanja Mikleušević Pavić, članica IO HND pri HTV-u.


Da su u igri dvostruki kriteriji ilustrirala je činjenicom da su upozorenja dana kolegicama čija se imena nikada nisu vezivala uz sukobe interesa i korupciju, dok se opomene nikada nisu dijelile onima koji su primjerice trčali s HRT-a odraditi šihtu na Nova TV.  


– Pristiscima nas neće ušutkati. Nećemo odustati od našeg zahtjeva da HRT postane transparentni javni servis – poručio je Robert Tomić Zuber.


Pri tom je istaknuo kako je na Dan slobode medija jedino u Hrvatskoj kažnjen novinar za izgovorene riječi.