Gdje je nestao poziv?

HND predočio dokument: Poziv za Hasanbegovića Ministarstvo kulture zaprimilo još – 22. travnja!

Boris Pavelić

Nakon što je naš list jučer prenio izjavu Saše Lekovića, kako ministar Hasanbegović "nije ni odgovorio" na poziv da sudjeluje na obilježavanju Svjetskog dana slobode medija, ministar je potpisanog novinara nazvao i demantirao tu Lekovićevu tvrdnju



Ministarstvo kulture 22. travnja zaprimilo je poziv kojim Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poziva ministra Zlatka Hasanbegovića na obilježavanje Svjetskog dana slobode medija, jasno je iz poziva čiji je preslik predsjednik HND Saša Leković jutros dostavio našem listu. Time je opovrgnuta jučerašnja tvrdnja ministra kulture kako HND “nije poslao poziv u ministarstvo”.


U zaglavlju poziva, datiranog 21. travnja, naznačeni su organizatori konferencije, Friedrich Ebert Stiftung i HND. Poziv je adresiran osobno na “dr. sc. Zlatka Hasanbegovića, ministra kulture vlade RH”. Na pozivu je jasno vidljiv pečat Ministarstva kulture, paraf nadležnoga službenika i datum primitka poziva, 22. travnja ove godine.


U pozivu se organizatori obraćaju ministru osobno, te mu, nakon što objasne o kakvoj je konferenciji riječ, “pružaju mogućnost da pred zainteresiranom domaćom i međunarodnom publikom izloži svoje ideje o tome kako se u Hrvatskoj mogu osigurati medijske slobode”. Poziv su potpisali predsjednik HND-a Saša Leković i direktor zagrebačkog ureda Friedrich Ebert Stiftung Max Brandle.





– Do mene nije došao poziv. Jučer sam ga dva sata tražio zajedno s tajnicom i šeficom kabineta, rekao nam je danas Hasanbegović.



Nakon što je naš list jučer prenio izjavu Saše Lekovića, kako ministar Hasanbegović “nije ni odgovorio” na poziv da sudjeluje na obilježavanju Svjetskog dana slobode medija, ministar je potpisanog novinara nazvao i demantirao tu Lekovićevu tvrdnju. “HND nije poslao poziv u ministarstvo. Posljednji poziv iz HND-a u Ministarstvo kulture stigao je 21. listopada prošle godine, prethodnome ministru Berislavu Šipušu. Provjerio sam s nadležnim službama. Poziv nije stigao”, kazao nam je Hasanbegovirć. Preslik poziva koji objavljujemo dokazuje da ministrova tvrdnja nije točna.


“Ne znam je li ministar dobio poziv ili ne, ali on je u ministarstvu zaprimljen. Štoviše, Hasanbegovića smo pozvali dva puta, jer smo, osim ovoga poziva, iz HND-a poslali još jedan e-mail u ministarstvo. Hasanbegović je jedini dužnosnik kojega smo pozvali dva puta”, komentirao je jutros za naš list Saša Leković.


Naknadno su se danas o cijelom slučaju očitovali i iz Ministarstva kulture.


– Spomenuti poziv zaprimljen je u pisarnici Ministarstva kulture RH 22. travnja 2016. godine, ali on nije zaprimljen i u Kabinetu ministra, što je vidljivo u evidencijskoj knjizi te se, iz još neutvrđenih razloga, očigledno dogodio propust stručnih službi Ministarstva kulture. Kako poziv nije bio evidentiran u Kabinetu ministra, ministar je na jučerašnji upit novinara je li dobio poziv za konferenciju odgovorio negativno. Izostao je poziv putem službenog e-maila, što je dosad bio uobičajen način komunikacije između HND-a i Ministarstva kulture. Još jednom naglašavamo da bi se ministar sa zadovoljstvom odazvao pozivu, ali zbog ranije preuzetih obveza službenog puta nije u mogućnosti sudjelovati na konferenciji.  Očekujemo da će organizatori konferencije Ministarstvu kulture dostaviti zaključke rasprave kako bi i ministar kulture dr. sc. Hasanbegović mogao dati svoj doprinos tematici. Ponavljamo kako je ministar spreman odazvati se svakom zahtjevu za službeni razgovor, što potvrđuje i dosadašnja praksa, poručeno je.