O Ini i stanju u SDP-u

Grbin: ‘Objavom o kupnji Ine Plenković je vodio računa samo o svom političkom rejtingu’

Dražen Ciglenečki

Nacionalizacija Ine sporna ako se ne zna što se njome želi postići – Peđa Grbin / Foto Denis LOVROVIĆ

Nacionalizacija Ine sporna ako se ne zna što se njome želi postići – Peđa Grbin / Foto Denis LOVROVIĆ

Kad je objavio da želi kupiti Inu, Plenković nije razmišljao koliko će time otežati hrvatsku poziciju u pregovaračkom postupku s MOL-om, nego je isključivo vodio računa o svojem političkom rejtingu



Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin postao je najeksponiraniji član stranke i češće je nego predsjednik Davor Bernardić u poziciji da artikulira stavove SDP-a.


– Ne bih to baš tako rekao. Prije mjesec dana izabrano je novo vodstvo stranke i istupamo u javnosti prema dogovoru, u zavisnosti o određenim temama. Kad je riječ o pravnim pitanjima, a u posljednje vrijeme ih je dosta, nekako mene dopada da ih komuniciram.


Na Badnjak je Bernardić izjavio da SDP podržava državni otkup MOL-ovih vlasničkih udjela u Ini i da očekuje da Vlada predloži model koji će onda vaša stranka poduprijeti. Međutim, na Staru godinu ste vi uime stranke odbacili projekt HEP za Inu.




– Bilo je na Badnjak nekoliko izjava nas iz SDP-a vezano za Inu. Među njima je bila i moja, a stranka je i izdala priopćenje. Stav je bio isti i takav je i danas, SDP nije protiv nacionalizacije Ine. Ali, pod uvjetom da Vlada prezentira brojke na temelju kojih će biti jasno koliko bi to koštalo, kako ćemo to platiti i kakve će biti ekononomske posljedice nacionalizacije Ine. Do danas Vlada nije dala niti jedan odgovor, osim što je premijer Andrej Plenković rekao da će novac dobiti privatizacijom HEP-a. SDP ne prihvaća tu privatizaciju zbog nacionalizacije Ine.


Sporna kupnja Ine


Međutim, vi ste u subotu izrazili i sumnju u samu ideju kupnje MOL-ovih dionica, tvrdeći da bi možda bolje bilo da Hrvatska proda svoje preostale udjele i tim novcem zatim financira otvaranje radnih mjesta u malom i srednjem poduzetništvu.


– Tako je, ali to je stav SDP-a od prvog dana. Za nas je nacionalizacija Ine pozitivna jedino ako će jamčiti barem zadržavanje postojećih radnih mjesta i nastavak proizvodnje. Podsjećam da je predsjednik stranke na Badnjak upravo to rekao i da onda u tom kontekstu nije bitno hoće li iza toga stajati Hrvatska, Ina ili MOL.



Jeste li u saborskom Odboru za Ustav dva dana samo gubili vrijeme na dogovor o zaključcima o spornoj ploči u Jasenovcu, budući da se nakon toga ništa nije promijenilo?


– Mi smo opozicija i samim tim ograničene su nam mogućnosti nametanja tema. Cilj nam je bio da unutar Odbora postignemo određenu dozu suglasnosti, kakva postoji u Njemačkoj ili Austriji, o tome da je postavljanje ustaških znamenja u Jasenovcu neprihvatljivo i da treba intervenirati. Činilo nam se tada da ima smisla dogovarati se s HDZ-om, ali tri tjedna nakon što smo konsenzusom usvojili zaključke bojim se da su ti dvodnevni razgovori zaista bili gubljenje vremena. HDZ je, čini se, najvažnije bilo da ne uvrijedio dio svojih birača, a da ne ispadnu baš revizionistička stranka, kakva su bili u doba Tomislava Karamarka. Zato smo usvojili umiveni zaključak na koji je HDZ bio spreman, ali čak niti takav ne žele provoditi.



Ali, vi ste govorili o nekim drugim radnim mjestima, ne o onima u Ini.


– Točno. Zatražio sam da Vlada dokaže da je za Hrvatsku deset milijardi kuna, ili koliko vi već koštale MOL-ove dionice, isplativije uložiti u to nego da se prodaju naši udjeli i onda subvencionira malo i srednje poduzetništvo, što pravilima Europske unije ne bi bile nedopuštene potpore.


Znači SDP-u je sada sporna i kupnja Ine i prodaja dijela HEP-a da bi se namaknuo novac za to.


– Da, sporna nam je nacionalizacija Ine ako se ne zna što se njome želi postići. U slučaju da nacionalizacija bude provedena samo da bi HDZ mogao reći da je Hrvatska vlasnik Ine, onda ona ne bi imala ama baš nikakvog smisla. Vlada nas u ovih desetak dana nije uvjerila da zna što bi s Inom i kako bi, primjerice, financirali modernizaciju rafinerija ili istraživanja mogućih izvora nafte.


Poput Sanadera


Plenković je na Badnjak izjavio da će o načinu kupnje MOL-ovih dionica govoriti kad se za to steknu uvjeti i to se dogodilo već prošlog petka. Kako to tumačite?


– Premijer, slično kao nekad Ivo Sanader, donosi odluke u skladu s procjenom kako će se one dopasti javnosti. Kad je objavio da želi kupiti Inu nije uopće razmišljao koliko će tim istupom otežati hrvatsku poziciju u pregovaračkom postupku s MOL-m nego je isključivo vodio računa o svojem političkom rejtingu. Isto je napravio u petak. Tjedan dana Plenković se nalazio po pritiskom da kaže nešto konkretnije o svojim namjerama vezanim za Inu i onda je izašao van s jednim nedorađenim modelom koji nema ni glavu ni rep. Cilj mu je bio samo da se dopadne, čak bolje rečeno njega je strah da se bilo kome zamjeri.


Za razliku od SDP-a, HNS podržava privatizaciju HEP-a, za što su se zalagali i u Vladi Zorana Milanovića.


– To je njihovo pravo.



Pitam za podatke nacionalnih anketa. SDP nije politički profitirao od izbora novog predsjednika, Bernardić nije potaknuo rast vašeg rejtinga kao što je, recimo, Plenković u HDZ-ovom slučaju.


– Naš rejting je stabilan, suprotno tvrdnjama medija da smo u slobodnom padu. Promjene su unutar statističke greške. Što se Plenkovića tiče, HDZ je prvo pao za deset postotaka da bi se onda njegovim izborom vratili tamo gdje su bili prije mjesec dana. Izborni proces okončan je u SDP-u tek nedavno i vjerujem da će se već od veljače pozitivno utjecati na rejting stranke.



I SDP je u mandatu vaše Vlade ozbiljno baratao s opcijom inicijalne javne ponude za HEP.


– Razmišljalo se o tome zbog dvije stvari, da se poboljša stanje državnih financija, ali kako je danas deficit znatno manji nego 2014. taj razlog otpada, a drugi motiv je bila dokapitalizacija HEP-a kako bi se novac od IPO-a koristio za gradnju novih postrojenja ili kupnju elektroprivreda u državama na prostoru bivše Jugoslavije. Nismo prodajom HEP-a željeli nacionalizirati Inu.


Marić uz premijera


Za Gorana Marića je osnovano Ministarstvo državne imovine, a u nju spada i HEP. Je li vam zamislivo da bi Marić, koji je ranije bio vrlo kritičan prema privatizaciji trgovačkih društava u vlasništvu države, pa tako i HEP-a, sada to podržao?


– Premijer je iznio stav Vlade, valjda se prethodno konzultirao s resornim ministrom. Nadalje, Marić je stajao iza premijera kad je on objavio namjeru o nacionalizaciji Ine. Dok ne dobijem suprotnu informaciju vjerujem da Plenković govori uime cijele Vlade, znači i uime Gorana Marića i, recimo, Slavena Dobrovića, ministra energetike. Makar, podsjećam, Marić se kao zastupnik početkom prošle godine jako bunio kad je Vlada nekim trgovačkim društvima ukinula status strateških, no sada kao ministar nije učinio ništa da promijeni tu odluku. Postavlja se pitanje zastupa li Marić jedno kao zastupnik, a drugo kao ministar.


Most se još nije očitovao o ideji HEP za Inu, osim što je Miro Bulj na Facebooku napisao da to ne može proći bez referenduma.


– Dok se god Most službeno ne izjasni protiv privatizacije HEP-a, ja smatram da Plenković iznosi i njihov stav i da podržavaju taj model.


Pribojavate li se možda u SDP-u lokalnih izbora?


– Ne.


Što bi bio minimalni rezultat koji bi vas zadovoljio?


– Osvojiti jednu županiju i makar nekoliko gradova i općina više nego prije četiri godine.


Sadašnje vam ankete ne daju previše razloga za optimizam.


– To je činjenica, ali te ankete nisu rađene za neovisne naručitelje nego za pojedine stranke.