Traže objašnjenje Ministarstva uprave

GONG: Popis birača održavaju dvije firme, a jedna je posao dobila bez javnog natječaja

Tihomir Ponoš

Uvidom u registar javne nabave vidi se da je Ministarstvo uprave na javnom natječaju 2009. povjerilo održavanje i tehničku podršku sustava državnih matica i popisa birača tvrtki APIS koja je u vlasništvu države i Grada. No, 2010. godine to isto ministarstvo bez javnog natječaja poslove vezana se popise birača povjerilo je privatnoj firmi MCS informatika, usluge, inžinjering



GONG od Ministarstva uprave traži da objasni zašto popise birača vode i održavaju dvije različite firme, kako takav aranžman utječe na ažuriranje popisa birača i zaštitu osobnih podataka, koliko košta hrvatske građane kao i zašto se s jednom od dvije odabrane firme ugovori sklapaju bez javnih natječaja, suprotno zaključcima Vlade.


Uvidom u registar javne nabave kojega je objavila udruga Vjetranjača vidi se da je Ministarstvo uprave na javnom natječaju 2009. povjerilo održavanje i tehničku podršku sustava državnih matica i popisa birača tvrtki APIS koja je u vlasništvu države i Grada.


Ministarstvo uprave je tako odlučilo na temelju zaključka Vlade iz siječnja 2009. No, 2010. godine to isto ministarstvo bez javnog natječaja poslove vezana se popise birača povjerilo je privatnoj firmi MCS informatika, usluge, inženjering.




MCS je tako dobio posao kontrole potpisa prikupljenih u sindikalnoj inicijativi za referendum o izmjenama Zakona o radu, zatim posao dorade i informatičke podrške popisa birača za izbore za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina ove godine, a najnoviji ugovor, vrijedan 800.000 kuna, odnosi se na informatičke usluge za potrebe parlamentarnih izbora i potpisan je u listopadu 2011. godine.